Как десните в САЩ се превърнаха в машина за руски опорки?

мин. четене

Трудно е в наши дни да бъде разпозната партията на Рейгън. Проучване на YahooNews/GOP през януари открива 62% подкрепа на републиканците за Путин. Друго проучване през март разкрива, че мнозинството от избирателите - не само демократи, но и републиканци (77% и 68%) ненавижда положителните коментари на бившия президент Тръмп към Путин. Така е видно, че в действителност, доста ограничено малцинство републиканци в действителност в момента има реални сантименти към руския президент.

Това включва и известни коментатори като Тъкър Карлсън. Основна причина за подобен тип настроения може да бъде намерен в политическа промяна, която се случи през последното десетилетие в американската политика. Тук става въпрос не просто за традиционно разделящи въпроси като правото на аборт, но основно за по-нови социални въпроси - като правата на транс хората, включително финансиране на операции за промяна на пола на малолетни, право на транс-мъже да спортуват и да се съревновават в спорове срещу жени, както и различни форми на индоктринация сред деца в американските училища.

Въпросът е доста сериозен, като явлението с джендър флуидност и смяна на пола предизвиква доста полемики. То има и последствия в реалния живот, където отделни предавания и комици биват заглушавани, както и отделни бизнеси биват изкарвани извън работа. Темата е доста широка, но за голямо количество американци - не само републиканци, това остава изключително неприятна тема. Радикализацията и в двете партии е налице от известно време, но по тази тема, това тласка тази част от републиканците да бъдат до толкова радикализирани, че да виждат във всички други съюзници, срещу своите най-големи врагове у дома - включително и Путин.

Либертарианците - най-големият коз

Избирателната система в САЩ е такава, че фаворизира две основни партии. Но именно малките разлики между тях на изборите правят резултатите на по-малките партии вдясно и ляво изключително ценни. Така например на изборите през 2020-та, малката партия на либертарианците спечели около 1.8 млн. гласа. Те не са много, но в поне три ключови щата гласовете за либертарианския кандидат Джо Йоргенсен можеха да обърнат резултата - като например Аризона, Джорджия и Уисконсин.

Ето как в мажоритарна система малките играчи могат да бъдат камъкът, който обръща каруцата. Добро сравнение е и Великобритания, където Консервативната партия бе принудена да направи референдум за Брекзит именно заради UKIP - малка и незначителна партия, която обаче отнемаше ценни десни гласове с кампанията си против имигрантите.

Полезният идиот

Нещо сходно може би вече може да се наблюдава и в САЩ. Така например лидерът на либертарианците в САЩ Рон Пол е един от най-големите критици за финансовата помощ на САЩ към Украйна. Последният му аргумент в тази посока е, че Кийв е искал да "излъже" Запада в това да започне Трета световна война със спекулациите, че руска ракета е паднала в Полша.

 

Неприязънта към военно-промишления комплекс, както и въвличането на САЩ в световните конфликти имат дълбоки корени в страната. До Втората световна война САЩ практикуват стриктен изолационизъм и подобна позиция има своята подкрепа и сега сред доста избиратели. След Ирак и фиаското при изтеглянето от Афганистан е факт, че има умора в публичните настроения в прекаленото въвличане в скъпи конфликти - какъвто и този в Украйна в момента.

Множество опортюнисти неизбежно забелязват накъде духат и ветровете. Така и Тръмп-младши побърза също да се възползва от случая с Полша, като също вдигна глас за спиране на финансирането за Кийв.

Така с приемането на щафетата на "полезен идиот", както Ленин нарича подкрепящите леви политики на Запад, либертарианците в САЩ приемат позицията на американската комунистическа партия през Студената война. И макар и да не го осъзнават, работят активно за укрепването на тиранията в света - основен постулат, който поне на теория се борят.


Още по темата: