Испания въведе още данъци за най-богатите

мин. четене

Испанското правителство временно въвежда допълнителен данък за най-богатите на фона на тежката енергийна зима, която се задава в цяла Европа. Така 1 % от населението ще бъде обложено от 2023 г. в рамките на 2 години, съобщи Франс прес, като цитира министъра на финансите Мария Хесус Монтеро.

Осигурените допълнителни приходи за държавния бюджет ще бъдат пренасочени към подкрепа на средната класа и работниците, които пропорционално допринасят най-много за финансирането на обществените служби. 

Испания вече обяви намерението си да наложи по-висок данък за енергийните компании и да използва парите в помощна нуждаещите се за енергийни помощи. Мадрид намали и ДДС ставката от 21 % на 10 % и настоящия данък за ток от 7 % на 0,5%. Както и Португалия, Испания настоява за едногодишен таван на цените на газа от средно 50 евро за мегават час.

Испания въведе още няколко мерки за подкрепа на гражданите в кризата:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: