Имената и лицата на част от виновните за Буча са ясни

мин. четене

Главният прокурор на Украйна посочи имената на 10 руски войници, за които се твърди, че са замесени в нарушения на човешките права по време на едномесечната окупация на Буча. Пред германска телевизия Ирина Венедиктова каза също, че украинските следователи са идентифицирали "повече от 8000 случая" на предполагаеми военни престъпления след нахлуването на Русия, които включват обвинения в "убийства на цивилни, бомбардировки на цивилна инфраструктура, изтезания" и "сексуални престъпления".

Коментарите й идват, когато Международният наказателен съд (МНС) засилва разследването си за предполагаемите военни престъпления, извършени в Украйна от началото на войната, пише Guardian. Нидерландското правителство "много скоро" ще изпрати екип от "няколко десетки" криминалисти в Украйна от името на МНС, за да събере доказателства за нарушения на правата на човека.

Оттеглянето на руските сили от Киев в началото на април остави ужасяващи доказателства за зверства, осеяни из предградията и градовете на региона, където десетки тела в цивилни дрехи бяха открити по улиците или погребани в плитки гробове.

Снимка: Anonymous • News

В публикация в социалните мрежи Венедиктова идентифицира 10 войници – двама сержанти, четирима ефрейтори и четирима редници. По думите ѝ всички те са "замесени в изтезанията на мирни хора" по време на бруталната окупация на Буча, малък град, северозападно от Киев. Венедиктова посочи, че войниците са били част от 64-та мотострелкова бригада, подразделение, базирано в района на Хабаровск, на брега на Тихия океан в Далечния изток на Русия. 

"При окупацията на Буча те вземаха за заложници невъоръжени цивилни, убиваха ги от глад и жажда и ги държаха на колене със вързани ръце и залепени очи."

"Заложниците са били подигравани и бити с юмруци и приклади на пушката. Били са бити за информация за местоположението на украинските въоръжени сили… а някои са били измъчвани без никаква причина."

Венедиктова призова обществеността да помогне за събирането на доказателства. Станислав Козинчук, заместник-ръководител на прокуратурата за Киевска област, каза, че следователите работят с жертвите, за да идентифицират извършителите на нарушения на правата на човека.

"Нашите заподозрени са военни от Руската федерация", каза той и допълни: "Разбираме кой е бил там, какво се е случило и сега разглеждаме тези военни части, които са участвали в убийствата. Някои от замесените войници вече са били преразпределени да се бият в Източна Украйна."

В неотдавнашен доклад Human Rights Watch каза, че "руските сили са извършили множество очевидни военни престъпления по време на окупацията си", добавяйки, че следователите "намериха обширни доказателства за екзекуции, други незаконни убийства, насилствени отвличания и изтезания - всичко това би представлявало военни престъпления и потенциални престъпления срещу човечеството".

По-рано този месец министерството на отбраната на Украйна идентифицира 64-та мотострелкова бригада на Русия като подразделението, окупирало Буча, като публикува имената, званията и паспортните данни на всички войници. Москва многократно отрича каквото и да е участие в предполагаемите нарушения на правата на човека, а руската държавна телевизия излъчи репортажи, в които се твърди, че изображенията на мъртви цивилни в Буча са инсценирани или са резултат от престъпления, извършени от украинските сили.

По време на среща с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Кремъл във вторник руският президент Владимир Путин каза, че "руските сили нямат връзки с Буча".

"Знаем кой го е направил. Знаем кой е подготвил тази провокация… Знаем кои са те", добави Путин, без да дава повече подробности. 

По-рано този месец той награди именно 64-та мотострелкова бригада с почетното звание "гвардейци" и похвали поделението за "голям героизъм и смелост".

"Това високо отличие признава вашите специални заслуги, голям героизъм и смелост в защитата на вашето Отечество и в защитата на суверенитета и националните интереси на Русия", се казва в изявлението на Путин.


Още по темата: