И Нагорни Карабах пламна

мин. четене

ЕС и САЩ изразиха безпокойство от ситуацията в спорния регион Нагорни Карабах и  боевете между Армения и Азербайджан.

"Призоваваме за незабавни стъпки за намаляване на напрежението и избягване на по-нататъшна ескалация", заяви в комюнике говорителят на държавния департамент Нед Прайс. Европейският съюз също призова за незабавно прекратяване на насилието в Нагорни Карабах, за пълно спазване на прекратяването на огъня и за връщане на масата на преговорите, за да се намерят решения по пътя на преговорите.

Вчера Азербайджан обяви, че е поел контрола върху няколко зони и е унищожил арменски бойни позиции в Нагорни Карабах. Азербайджан твърди, че е атакувал в отговор на арменски обстрел, отнел живота на един военен и довел до операция "Възмездие" по завземане на няколко хълма. Министерството на отбраната публикува и кадри от тази интервенция. 

Русия обвини Азербайджан в нарушаване на примирието в оспорвания анклав и каза, че разположените в него руски мироподдържащи сили се опитват заедно с представители на Азербайджан и на Армения да стабилизират ситуацията. Азербайджанското министерство на отбраната призова за разоръжаване на незаконните арменски формирования около оспорваната територия след избухналото насилие.

По-рано вчера двата лагера съобщиха за смъртта на най-малко двама арменски сепаратисти и на един азербайджански войник при сблъсъците, които пораждат опасност от нова война като тази през 2020 г.

*Нагорни Карабах се отдели от Азербайджан след кървав конфликт в началото на 90-те години на миналия век. През 2020 г. след шест седмици интензивни боеве и повече от 6600 жертви беше сключено мирно споразумение с посредничеството на Русия.

 


Още по темата: