Гутериш: Човечеството е на една "грешна преценка" от ядрено унищожение

мин. четене

Човечеството не си дава ясна сметка за опасността от ядрено унищожение, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. 

Човечеството не разбира добре и прави погрешна преценка за ядреното унищожение, предупреди генералният секретар на ООН, като заяви, че подобна "ядрена опасност не е имало от връхната точка на Студената война", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Досега имахме изключителен късмет. Но късметът не е стратегия, нито пък е щит, който да не допусне геополитическите напрежения да прераснат в ядрен конфликт", обяви Антонио Гутериш при откриването на конференция на 191 държави, подписали Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

След неколкократни отлагания от 2020 г. насам заради пандемията от Ковид-19, десетата конференция за договора, влязъл в сила през 1970 г. с цел да предотврати разпространението на ядрени оръжия, се провежда до 26 август в централата на ООН в Ню Йорк. 

 

 

"Около 13 000 ядрени оръжия са складирани във военни арсенали по целия свят. И то в момент, когато рисковете от допълнително разпространение растат, а предпазните мерки за предотвратяване на ескалация отслабват", изтъкна Гутериш, като посочи най-вече "кризите" в Близкия изток, на Корейския полуостров и инвазията на Русия в Украйна.

Тази среща е "възможност да се укрепи действието на договора в съответствие с днешния свят", заяви той, като изрази надежда за препотвърждаване на отказа от употреба на ядрени оръжия, както и и за "нови ангажименти" към намаляване на арсеналите.  

През януари петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Китай, Русия, Обединеното кралство и Франция), които са и ядрени сили, се ангажираха с "прекратяване на опитите за разпространение" на ядрени оръжия, преди приемането на нов доклад от конференцията. По време на последната конференция по договора от 2015 г., страните участнички не успяха да постигнат до споразумение по основните въпроси.


Още по темата: