Грeшка, която струва 9 години в руски затвор

мин. четене

Руски съд даде 9 години затвор за американската баскетболистка Бритни Грайнър за трафик на забранени наркотици и отсъди допълнителна глоба от 1 милион рубли (16 990 долара). Спортистката се молеше със сълзи на очи да не приключва живота си в руски затвор и след като чу присъдата, извика: „Обичам семейството си!“.

Присъдата ескалира допълнително напрежението между Москва и Вашингтон. САЩ настоя за размяна на затворници между двете страни, сред които и 31-годишната Грайнър, която може да бъде заменена за мастития трафикант на оръжие - руснакът Виктор Бут,  чийто живот е описан в холивудския филм  "Повелителят на войната" (2005 г.) с Никълъс Кейдж в главната роля.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че Москва е готова да обсъди с Вашингтон въпроса за размяна на затворници:

"Готови сме да обсъдим тази тема, но в рамките на дипломатическия канал, за който се договориха президентите Путин и Байдън", изтъкна Лавров, цитиран от Ройтерс. Американският президент Джо Байдън е подложен на натиск да върне американците, задържани в Русия, включително и Грайнър:

„Американската гражданка Бритни Грийнър беше осъдена на затвор, което е още едно напомняне за това, което светът вече знаеше: Русия неправомерно задържа Бритни“, каза Байдън в свое изявление. Говорителят по националната сигурност Джон Кърби призова Русия да приеме "сериозното предложение", направено преди седмици от Вашингтон за освобождаването на баскетболистката.

Политическа пешка 

Бритни Грайнър - двукратна олимпийска шампионка и звезда от женската НБА беше задържана на 17 февруари 2022 г. на летище Шереметиево, след като у нея беше открит контейнер с масло от хашиш, приготвено за пушене с електронна цигара. Спортистката призна, че това е било частна грешка, като е опаковала маслото по невнимание.

„Родителите ми ме научиха

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: