Гледай Украйна, сещай се за Тайван

мин. четене

2 август 2022

Целият свят е притаил дъх и следи airtraffic приложенията: самолетът, с който пътува председателката на Камарата на представителите на американския конгрес, приближава към Тайван. Китайските власти са отправили предупреждения и директно към нея. Мобилизация на Китайската народна армия, която придвижва танкове по сушата, два от трите самолетоносача на Китай се отправят към острова и небето кръжи от китайски изтребители. 

В крайна сметка - самолетът на Нанси Пелоси се приземи успешно, ескортиран от тайвански самолети.  

 

Посещението е първото на американски политик в Тайван за последните 25 години. Самата Пелоси при слизането си от самолета направи изказване, за да е "кристално ясна" – САЩ няма да изоставят Тайван.

"Преди 43 години Америка направи обещание да бъде винаги с Тайван... Днес нашата делегация пристигна в Тайван, за да е напълно ясно, че ние няма да изоставим нашият ангажимент", каза тя, визирайки спогодбата за Тайвански отношения - закон приет през 1979, който регламентира подкрепата на САЩ за острова. Макар официално САЩ да поддържат политиката на "Един Китай", Вашингтон подкрепя с високотехнологични оръжия Тайван, както и поддържа свободна търговия с острова.

Самата Пелоси в изказванията си в Тайван бе пределно ясна, че тук става въпрос за противопоставянето на демокрацията срещу автокрацията.

Къде е драмата?

Тайван (Република Китай) е самоуправляваща се и активна демокрация с една от най-динамичните икономики в света. За Китай (Китайската народна република) обаче това е откъснала се провинция, която един ден ще се обедини с държавата- майка.

Тайван се оказва последното укритие на Чан-Кай Ши - лидерът на националистите, които се сражава с комунистите в Китайската гражданска война (1927-1949). Така Пекин се превръща столица на комунистически Китай, а Тайпе - центърът демократичен и свободен Китай. Така и съществуването на Тайван, макар и незначителен като мащаб остров, е директна заплаха за легитимността на цялата Китайска комунистическа партия и управлението ѝ.

Отделно и разположението на острова е предизвикателство за установяването на китайско надмощие по вода в Южнокитайско море. Тайван също така е и технологичен лидер в производството на високотехнологични продукти, които са ключови за цялата световна индустрия и икономика. Именно по време на ковид кризата ясно колко е зависим светът от малкия остров за производство на микрочипове.

Гневната реакция на Пекин

Посещението на Пелоси предизвика дипломатическа буря на високо ниво. Веднага след кацането на американския самолет в Тайпе КНР обяви учения със стрелби във водите около острова. Te ще продължат до 7 август и политическите коментатори направиха паралел със сходна реакция при последното посещение на висш американски политик в Тайван през 1996 година. 

Гледай Украйна, сещай се за Тайван

Както и световноизвестният с книгите си за Сталин историк Стивън Коткин отбеляза преди няколко месеца пред Hoover Institute – 95% от действията на Запада сега са във връзка с кризата в Украйна и заради Украйна и Русия. Дългосрочно обаче – 95% от това, което се случва в момента в Източна Европа, се отнася за Китай и Тайван.

За Вашингтон и НАТО подкрепата за Украйна демонстрира на Пекин какво може да очаква, ако посмее да атакува Тайван – пълен пакет от финансови санкции, санкции срещу високопоставени лица и олигарси, пълна военна и финансова подкрепа за нападнатия, изолиране от световните пазари - всяко действие срещу Москва е повод за Пекин да размисли дали наистина иска да се изправя срещу колективния Запад - в т.ч.  Южна Корея и Япония, и да изтрие по-голямата част от икономическият си напредък през последните няколко десетилетия. Той е факт благодарение на търговията със САЩ и отстъпките, които се правят.

За разлика от Русия, която единствено притежава газ, пропаганда и ядрени бойни глави, Китай има и военно-индустриален комплекс, който макар и по-слаб от американския, може да се състезава при създаването на високотехнологични оръжия.
 

 


Така например Китай е единствената друга държава с изтребител пето поколение - J-20, освен щатите с F-35 и F-22. Мащабите на китайската икономика и производство са също от мащаб, който има значение за световната икономика. При това - силно обвързана със западните страни.

Бъдещето

Досега почти винаги, когато изгряваща сила е застрашавала установена световна сила, резултатът е завършвал с кръв и войни. Ето защо повечето експерти се притесняват от вероятната война между САЩ и Китай в близките десетилетия. Разбира се, Китай в действителност е доста далеч от САЩ в твърде много отношения. Китай няма възможностите да доминира световните океани и да влияе на световната търговия.
 

Географията силно ограничава Пекин, за разлика от САЩ, които имат достъп до световните океани и наред с това имат благоразположени съседи. Китай е обграден от съседи, всички от които се страхуват от китайските действия.  И тук не става въпрос само за Тайван, Южна Корея и Япония – Индия, Югоизточна Азия, а дори и Русия имат повод за притеснения.

 


Още по темата: