Европейският парламент обяви Русия за държава спонсор на тероризма

мин. четене

След гласуване с 494 гласа "за", 58 "против" и 44 "въздържал се", Европейският парламент прие резолюция с която обявява Русия за държава спонсор на тероризма, съобщава Ройтерс. Така това е поредната институция след ПАСЕ и Парламентарната асамблея на НАТО, която приема такова решение. 

Силното мнозинство бе подкрепено от всички основни парламентарни групи. За това съобщи и българският депутат Радан Кънев, като по неговите думи единствено крайната десница и левицата в залата е гласувала "против".

Засега САЩ се въздържат от приемането на подобна резолюция, като четири са държавите, които Вашингтон е поставил в сходна категория - това са Северна Корея, Иран, Сирия и Куба.

Politico вчера съобщи, че евродепутати искат и да поставят частната армия "Вагнер" като терористична организация, редом до "Ал Кайда".

Така приетата резолюция днес, за разлика от тези на ПАСЕ и НАТО, може да има далеч по-сериозни последствия за и без това тежко санкционираната Русия. Може да бъдат приети допълнителни санкции, включително и поименни, поставяне в черни списъци на руснаци, за които има сведения, че се занимават с терористична дейност.

Парламентите на европейски страни, които също са приели подобна резолюция, са тези на Литва, Латвия, Естония, Полша, както и долната камара на чешкия парламент.

Освен всичко друго решението на ЕП призовава депутатите да приемат и девети пакет санкции спрямо Русия, ограничаване на дипломатическите контакти и поставяне на Русия в по-голяма международна изолация.


Още по темата: