Ердоган: "Путин скоро ще обяви край на войната"

мин. четене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че вярва, че руският лидер иска край на войната, която започна в Украйна. Нещо повече – смята, че скоро Путин ще направи значима стъпка в тази посока, стана ясно от интервю на Ердоган за американската телевизия PBS.

Турският лидер е останал с това впечатление след разговорите с Владимир Путин, с когото са провели "много обширни дискусии" на срещата на върха в Узбекистан миналата седмица. Според турския лидер нещата са доста проблематични за Русия, след като Украйна си върна части от териториите този месец. 

„Той всъщност ми показва, че е готов да сложи край на това възможно най-скоро. Това беше моето впечатление, защото начинът, по който вървят нещата в момента, е доста проблематичен“, каза Ердоган.  По думите му 200 пленници скоро ще бъдат разменени между Русия и Турция., но не даде повече подробности кои лица са включени в размяната.

Ердоган многократно се е опитвал да посредничи във войната в Украйна като насърчава балансираната позиция. Турция е стратегически важен партньор в НАТО, като същевременно се противопоставя на западните санкции срещу Русия.

Турският лидер помогна на ООН в посредническите преговори за възобновяване на износа на зърно от Украйна и миналата седмица каза, че се опитва да организира преки преговори за прекратяване на огъня

По-рано този месец Реджеп Тайип Ердоган обвини Запада, че е възприел политика на провокация спрямо Русия и предупреди, че е малко вероятно войната да приключи скоро. Миналата седмица руският лидер каза, че е готов да се срещне с украинския президент, но такъв знак не дойде от Зеленски. Пред индийския премиер Путин също каза, че иска да прекрати боевете "възможно най-скоро".

Русия обаче не е дала никаква индикация, че е готова да приеме исканията на Киев за пълно изтегляне от украинската територия, включително зоните, завзети през 2014 г. По това време Крим беше анексиран от Русия, а сега бившият президент Дмитрий Медведев каза, че подкрепяните от Русия сепаратисти трябва да проведат "референдуми" за анексиране на териториите Луганск и Донецк - които са известни като Донбас.

Попитан от PBS дали на Русия трябва да бъде позволено да запази територия, която е завзела от февруари насам и дали това трябва да бъде част от мирно споразумение, г-н Ердоган каза:

„Не и без съмнение не“.

На следващия въпрос дали Русия трябва да запази Крим, след като го анексира през 2014 г., Ердоган отговори , че оттогава Турция е разговаряла с Путин за връщането на полуострова на неговите законни собственици, но не е постигнат напредък.

Какво се случи по-рано:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: