Елиминиране с прецизност или как се ликвидира терорист

мин. четене

Около 4:05 часа (източно време) на 2 август САЩ извършиха атака с дрон в  центъра на Кабул. Малко по-късно беше обявено, че е загинал лидерът на Ал Кайда - Айман ал Зауахири. Според информациите той е бил идентифициран, а след това ликвидиран на терасата на жилище, в което се е укривал.  

Големият въпрос, който си задават експертите, е - как е възможно да се извърши толкова прецизен удар, който да е ефективен, но с ограничен обсег, така че да няма допълнителни щети и жертви. Зауахири се е укривал със семейството си в къщата, но никой друг не е пострадал. Нещо повече – самата сграда е непокътната, дори мазилката е на мястото си след удара на две Hellfire ракети.

 

Така и започнаха спекулации. Вероятно целта е била поразена от MQ9 Reaper дрон, но още по-интересно е какво оръжие е било ползвано, което може да постигне такива резултати. Експерти в отбраната коментират, че мистериозното оръжие е вероятно модифицирана R9X ракета, като това е скорошна модификация, която почти изцяло премахва взривния елемент от нея. Вместо това тя има остриета и се ползва именно за нуждата на свръхточни удари като този направен срещу Зауахири.
 

 Все още се знае много малко за мистериозното оръжие, като в материал на Ройтерс беше споделена графика с дрона и ракетата, използвани при прецизният удар.

Официалната реакция на правителството на талибаните беше, че подобен удар е "остро нарушение на международните принципи".

За разлика от операцията срещу Бин Ладен, когато бяха използвани специални части, този път Вашингтон предпочете по-безопасния вариант. Досега подобни удари водеха до странични жертви и  САЩ, както и президентът Барак Обама бяха силно критикувани след удари в Афганистан и Йемен.


Още по темата: