Делегатите на ООН - вбесени от бягството на Лавров

мин. четене

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и висши дипломати заявиха вчера на специалното заседание на Съвета за сигурност, че войната в Украйна носи "неописуеми страдания и опустошения" и коментираха поведението на Сергей Лавров, първия руски дипломат, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.  

Лавров напусна заседанието незабавно, след като приключи словото си. Наблюдатели коментираха, че той е закъснял близо с час и половина за заседанието. 

В речта си Лавров защити войната, която Русия води срещу Украйна, и отправи сериозни обвинения срещу Киев и Запада. „Ние не се съмняваме, че Украйна се е превърнала в напълно тоталитарна нацистка държава, където се пренебрегват нормите на международното хуманитарно право“, каза Лавров.  

"Киев дължи безнаказаността си на своите западни партньори", подчерта Лавров. Той обвини Запада, че пряко се намесва във войната, като снабдява с оръжие Киев и обучава украински войници. И по думите му това се прави в опит „боевете да продължат възможно най-дълго независимо от жертвите и разрушенията и с цел сломяване и отслабване на Русия“. 

 

Външните министри на Великобритания и Германия, както и други дипломати отправиха критики към първия руски дипломат за това, че е напуснал заседанието веднага след своето изказване.

Британският външен министър Джеймс Клевърли коментира, че не е изненадан от  напускането на Лавров и изрази мнение, че руският представител явно не е искал да чуе „колективното осъждане в този съвет“. Клевърли каза, че току-що е изслушал „поредната инсталация от списъка на Русия с изопачавания, нечестност и дезинформация“. Британецът отбеляза, че се увеличават доказателствата за руски жестокости срещу цивилни украинци и за опустошителните последици от нашествието на Русия в Украйна.

 

По повод поведението на Лавров външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза иронично: „Днес забелязах, че руските дипломати бягат почти толкова лошо, колкото руските войници“.  

 

На заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк германският външен министър Аналена Бербок настоя за отменяне на референдумите и отново призова руския президент Владимир Путин, без да изрича името му, да спре войната в Украйна, като каза, че „няма да спечели тази война“. Тя подчерта, че със зърнената си политика Русия предизвиква глад по света.

А Антъни Блинкън, държавният секретар на САЩ, повтори два пъти: „Кажете на президента Путин да спре ужаса, който е започнал“. По думите му тази седмица, когато голяма част от света се събира в ООН, президентът на Русия е добавил „масло в огъня“ и е проявил своето „незачитане и презрение към Хартата на ООН, Общото събрание на ООН и Съвета за сигурност“. 

* От 23 до 27 септември в самообявилите се Донецка и Луганска „народни републики“, както и в Херсонската област и „освободените територии“ на Запорожката област се провеждат се състоят референдуми за присъединяването на тези украински територии към Руската федерация. В гласуването се предвижда да участват и евакуирани в Русия жители на тези територии. 

 


Още по темата: