Цялата 20 000 армия на т.нар. Донецка народна република е била унищожена

мин. четене

За девет месеца военни действия армията на ДНР е изпратила в болница или е погребала почти толкова войници, колкото е имала и преди войната.

За това стана ясно от публикувани на 11 ноември данни от омбудсмана на самопризнатата и анексирана от Русия република. От документа става ясно, че убитите военни са 3746 човека, а ранените - 15 794 - като общият брой на отстранените е 19 540, което е почти равно на първоначално мобилизираните 20 хил. Всички те са били разпределени в 6 леко пехотни бригади. 

През тези девет месеца ДНР е мобилизирала насилствено и още хора от своето население от 2.3 млн. души. В статия по темата Forbes цитира американски военни наръчници, според които една военна част става неспособна за активни военни действия при загуби от порядъка на 31% от силата си. Така и дори и да е мобилизирала отново същото количество хора за тези девет месеца, подобни загуби си остават катастрофални.

Повечето от видеата, които се разпространяват с войници от ДНР от самото начало на войната показват изключително лошо въоръжение и екипировка. Именно войници от ДНР бяха и едни от първите забелязани с Мосин-Нагант винтовки от 1891 година.

Видео с войник от ДНР бе заснет през август да споделя, че "те (командването) не ни зачитат, те ни изоставят, но аз искам да живея".

Когато Русия започна своята инвазия, нейните сили наброяваха около 180 000 души. До месец май, когато руските сили се изтеглиха от северна Украйна, броят на убитите и ранените бе около 50 000 души. Към ноември тази бройка наближава 100 000.

Това, което е феноменалното в този документ е, че това е първото сериозно свидетелство от анексираните украински територии за техните жертви във войната досега. От руска страна имаше поне няколко ясни свидетелства, които потвърждаваха украинската статистика. Така например през септември документ от руското финансово министерство потвърди и броят на убитите от руска страна - 50 000 души. Това обаче не включва всички войници от новоанексираните украински територии.

Само началото

Вероятно със започването на зимните месеци броят на тези загуби тепърва предстои да се увеличава. Само няколко седмици след обявената мобилизация от Кремъл, на фронта в Украйна започват да пристигат слабо екипирани и слабо тренирани войници. В добавка към това възможностите на руската армия са такива, че подготовка за зимата почти няма.

Вече излезнаха и видеа в които се вижда, че първите снегове в Украйна биват посрещнати от руските войници със самоделни палатки от найлон.

 

Единия от примерите, които дават в материала на Forbes e за 362-ри механизиран полк, който се състои предимно от новомобилизирани. Той оперира в региона на северен Луганск и град Сватове, който се намира на около 50 км. северозападно от Северодонецк и е ключов за контрола на основните пътни и ЖП връзки в целия регион. На хартия всеки полк се състои от 5000 войници. Но 362-ри е успял да загуби 2500 души само за две седмици докато се опитва да забави украинската офанзива на 92-ра механизирана бригада. Това става ясно от засечен разговор на един от мобилизираните войници. В него войник от същата част възлицава съвсем откровено: "Ние сме само пушечно месо, само ши*ано месо".


Още по темата: