Черен петък и Коледа под заплаха: Китай затваря

мин. четене

Първите смъртни случаи от 6 месеца насам от Ковид-19 бяха регистрирани в Китай след месеци на локдауни и тежки  ограничения. Още хиляди хора продължават да се заразяват с вируса, въпреки стриктната политика на правителството за нулев Ковид. Световната здравна организация призова Китай да преосмисли стратегията си, след като Омикрон се оказва много по-заразен от предните варианти на вируса и е по-трудно контролируем. Въпреки това в навечерието на Черния петък и Коледа, когато целият свят очаква стоки и подаръци, произведени в Китай, страната може и да не изпълни поръчките, отбелязва Би Би Си.

Политиката "нулев Ковид" е пагубна за икономиката

Политиката за нулев Ковид имаше плачевен ефект върху икономиката на Китай. През последните месеци локдауни имаше в няколко града едновременно, включително Шенжен със 17,5 милиона жители – китайският технологичен център и Шанхай - с 26 милиона жители, който е производственият, търговският и финансовият център на Китай. Локдауните доведоха до затваряне на фабрики и пристанища за дълги периоди от време и засегна редица съвместни предприятия с чуждестранни компании. Това означава, че икономиката на Китай е нараснала само с 3,9% през последната година, в сравнение с целта на Китай за растеж от 5,5% за 2022 г.

Това също засяга бизнеса и потребителите в останалия свят, които разчитат на Китай за доставки на стоки. Блокирането на завода на Foxconn в Джънджоу засегна производството на iPhone, което доведе до опасения за световен недостиг на тази малка телефони. Затварянето на фабрики също доведе до опасения за недостиг на играчки в световен мащаб в навечерието на Коледа.

Китайският президент Си Дзинпин казва, че „политиката за нулев Ковид научна и ефективна мярка“, а правителството каза, че настояването от страна на СЗО за промяна на политиката неизбежно ще доведе до смъртта на голям брой възрастни хора.

Нова ковид вълна с нови смъртни случаи

Само в неделя в страната бяха регистрирани 26 824 нови случая и това число е близо до пика през април 2022 г. Съобщава се, че трима души в Пекин са починали от Ковид-19 през последните няколко дни, предаде Ройтерс.

Нови случаи на вируса са регистрирани в цял Китай. Гуандун е най-засегнатият регион. Китай вече се отказа от национален локдаун и смекчи редица мерки. Но Пекин прехвърли отговорността на местните власти да наложат стриктни карантини в своите райони, когато се открие огнище на Ковид-19, в това число и местни локдауни, а където има регистрирани огнища, се правят масови тестове. Заразените се изолират у дома или се поставят под карантина в обект, контролиран от правителството.

Бизнесите и училищата затварят

Малките бизнеси – ресторанти и кафенета, както и училищата са затворени. Ще отворят само магазините, които продават храна и това вече не изненадва никого, но на световно ниво Китай прилага един от най-строгите антиковид мерки в света и властите не смятат да се откажат, докато вирусът не бъде изолиран напълно.

Десетки милиони хора живеят под някакъв вид локдаун след последната вълна на Ковид-19. В южния град Гуанджоу с близо 19 милиона жители, наскоро обяви 5-дневен локдаун за най-гъсто населения квартал. Има и някои облекчения. Заразените с Ковид-19 сега остават в изолация само 8 дни, вместо 10 - 5 дни в изолационен център, плюс 3 дни у дома.

Китай вече разрешава международни пристигания за първи път от март 2022 г. Влизащите в страната трябва да си направят тест до 48 часа преди пристигането.

Защо Китай все още се бори да постигне нулев Ковид?

За разлика от други страни, които са приели, че ще трябва да приемат живота  с вируса до известна степен, Китай следва политика, която нарича „динамична нула“ – предприемане на динамични действия навсякъде, където Ковид-19 пламне в опит да го изкорени.

Според китайското правителство, тази политика спасява животи, тъй като неконтролираните епидемии биха изложили на риск много уязвими хора, като например възрастните. Строгите локдауни означават, че броят на смъртните случаи в Китай остава нисък от началото на пандемията – официалният брой сега е малко над 5200.

Това се равнява на 3 смъртни случая от Ковид-19 на всеки милион в Китай, в сравнение с 3000 на милион в САЩ и 2400 на милион в Обединеното кралство. Само около половината от хората в Китай на възраст 80 години и повече са получили своите първи ваксинисрещу Ковид-19. По-малко от 20% от тях са с втора ваксина. По-малко от 60% от възрастовата група 60-69 години са напълно ваксинирани. Китай призовава възрастните хора да се ваксинират.

Съмнения в ефективността на китайските ваксини

Има и съмнения дали двете основни ваксини, използвани в Китай, Sinovac и Sinopharm, са наистина ефективни. И двете използват дезактивиран вирус за имунния отговор. Но проучванията показват, че те осигуряват слаба защита срещу инфекция от Омикрон. САЩ и Западните страни предложиха на Китай внос на западни ваксини от тип mRNA, но те не са масово използвани в страната.

И другите ефекти на пандемията, които всички понасяме от по-рано тази година...

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: