Чарлз III, крал на Великобритания: Посвещавам себе си на вас (ВИДЕО)

мин. четене

Чарлз III бе обявен за крал на Великобритания и положи клетва, че ще защитава правата на Църквата на Шотландия, както изисква от него британския закон два дни след смъртта на кралица Елизабет II. За първи път ритуалът се предава пряко по телевизията. 

"Mайка ми беше пример за обич, посветеност и отдаденост на своята служба в името на народите. Ние сме благодарни на нейната вярност към дълга си. Тя ни научи на дълг и отговорност към короната. Тази отговорност поемем аз и във всяко действие ще се старая да следвам примера, оставен от майка ми - да търся мир, хармония и просперитет на всички народи", заяви крал Чарлз III.

Той положи клетва пред Съвета за унаследяване на британския престол и подписа две копия на документа, съдържащ текста ѝ. Ритуалът по възкачването на престола има чисто представителен характер, защото тронът се наследява автоматично при кралска смърт. На заседанието на съвета присъстваха няколкостотин тайни съветници, включително настоящият министър-председател Лиз Тръс и всички нейни живи предшественици, съпругата на Чарлз - Камила, и неговият най-голям син и наследник Уилям. Заседанието се проведе в двореца Сейнт Джеймс в две части. По протокол Чарлз не присъства на първата, а  след това бе провъзгласен за крал.

Секретарят на съвета обяви от фасадата на двореца, че:

"Принц Чарлз Филип Артър Джордж сега, след смъртта на нашата суверенна кралица, става наш крал Чарлз III... Бог да пази краля!

По-късно по време на специална сесия на британския парламент по-високопоставени депутати, включително премиерът Лиз Тръс, положиха нова клетва за вярност на крал Чарлз Трети


Още по темата: