Бърз пътеводител: кои европейски летища са под обсада от протести

мин. четене

Ковид принуди множество летища да освободят сериозна част от служителите си. Обратното наемане и обучение на подготвени хора се оказа трудна задача. Докато туристическата индустрия в световен мащаб успя да се възстанови относително бързо, на по-малкия брой служители по летищата им се наложи да работят повече - като заплащането не успява да догони все по-голямата инфлация.

Това накратко е причината все повече летища в Европа да попадат под дълги и продължителни обсади от стачки. Реалността през това лято бе, че почти всички от големите столици на Стария континент имаха такива затруднения. Така например Британските авиолинии се видяха принудени да съкратят близо 10 хил. полета през тази зима.

Това е списък с основните летища, където има протести в момента. Много от изминалите стачки са също сигнал, че е възможно в най-кратко време също да има нови проблеми, тъй като на повечето места синдикатите продължават да се договарят с мениджмънта на компаниите.

Австрия

Предстои среща на синдикатите на летище Виена, като е твърде вероятно взимането на решение за стачка в най-скоро време.

Белгия

В сряда миналата седмица двете основни летища в страната бяха блокирани заради обща стачка в страната.

Великобритания

Служителите, които обработват багажите на Хийтроу, обявиха 72-часова стачка, която започна от петък. Това са основно полети, които засягат Терминали 2,3 и 4, а основните засегнати авиолинии са Air Canada, American Airlines, Luthansa, Swiss Air, Air Portugal, Austrian Airlines, Qantas, Egypt Air, Aer Lingus and Finnair. Твърде е вероятно тези протести да продължат в следващите седмици.

Франция

Екипажите на Air France планират стачка, която може да засегне най-активния период между 22 декември и 2 януари. Това е съвсем реална заплаха. На 16 септември близо 50% от полетите бяха спрени поради стачки на авиодиспечерите. Това принуди компанията да намали близо 400 от 800 полета, повлиявайки и на още много други графици.

Финландия

Finnair спря близо 100 полета на 20 - 21 ноември.

Испания

Ситуацията в страната е една от най-сериозните. Два синдиката, които представляват служителите на Ryanair, са започнали продължителни стачки, които стартираха от 8 август и се очаква да приключат на 7 януари. Основните засегнати дестинации са Аликанте, Барселона, Мадрид, Малага, Палма де Майорка и Севиля.


Още по темата: