Бразилска Амазония с най-голямото обезлесяване от 15 години насам

мин. четене

Обезлесената площ в бразилската Амазония е достигнала най-големия си пик от 15 години насам след скок от 22% спрямо предходната година.

Системата за наблюдение Prodes на Националния институт за космически изследвания показва, че бразилската Амазония е загубила 13 235 кв. км тропически гори през 12-месечния референтен период от август 2020 г. до юли 2021 г.

Това е най-много от 2006 г. насам.

15-годишният пик е на фона на неотдавнашните опити на правителството на Болсонаро да подкрепи своята заявка за екологична политика, след като направи опити за преговори с администрацията на Байдън и придвижи ангажимента си за прекратяване на незаконното обезлесяване на срещата на върха на ООН за климата в Глазгоу този месец.

Докладът на космическата агенция е от 27 октомври - преди да започнат разговорите в Глазгоу, пише France 24.

Бразилска Амазония никога не е отчитала повече от 10 000 квадратни километра обезлесяване за повече от десетилетие преди началото на мандата на Жаир Болсонаро през януари 2019 г.

Между 2009 г. и 2018 г. средната площ е била 6500 кв. км. Оттогава е скочила до 11 405 квадратни километра, а общата сума за три години е площ, по-голяма от щата Мериленд.

"Срамота е. Това е престъпление“, каза Марсио Астрини, изпълнителен секретар на "Обсерваторията за климата", мрежа от екологични нестопански организации - „Виждаме как тропическите гори на Амазония са опустошени от правителство, което направи унищожаването на околната среда своя публична политика“.

Болсонаро встъпи в длъжност с обещания да развие Амазония и отхвърли глобалните протести срещу нейното унищожаване. Администрацията му е подкрепила законодателни мерки за разхлабване на защитата на земята. Тази седмица на конференция в Обединените арабски емирства за привличане на инвестиции той заяви пред присъстващите, че атаките срещу Бразилия са несправедливи и че по-голямата част от Амазония остава девствена.

За автора:

Никола Симеонов

Градът ражда красота, вълнение, спокойствие и музика. Едновременно. Обичам да потъвам в това море от звуци и разкази, прокраднали се от ъглите, малките недодялани улички, широките булеварди със свистящи коли-електрони. Градът е голям, като света и малък като него. Хората се търсят в града, в автобуса, в трамвая. Искам да им помогна да се намерят, чрез историите, които самите те не знаят, че мог...

Виж профила

Още по темата: