Бахмут - център на руската лудост в Украйна

мин. четене

В продължение на девет месеца Чернобаевка се превърна в нарицателно за руската кампания в Украйна. Малкото летище се намира само на 8 километра северозападно от Херсон и е единственото в околността, през което може да бъде снабдявана областта. Руските сили отново и отново се опитваха да установят контрол над летището и отново и отново украинската артилерия унищожаваше всички дислоцирани военни сили на негова територия.

Целият процес приличаше на анимационна серия, като след освобождаването му през ноември Алексей Арестович, съветник на президента Зеленски, заяви, че имало поне 35 епизода с предизвестен край за руските сили там. Вероятно едва след войната ще може да се каже със сигурност колко скъпа е била тази продукция за руската армия, но много вероятно човешките животи в нея се измерват с хиляди, а загубената техника - в милиони долари. 

След връщането на Херсон от украинските сили новата Чернобаевка без съмнение е зоната на Бахмут. За разлика от летището обаче, градът се намира на източния фронт и не притежава почти никаква стратегическа или тактическа стойност, която да оправдава огромните руски усилия за превземането му.

 

Градът е известен със солните си мини, поради които и Петър Велики установява декрет за построяването на населено място. Множество анализатори спекулират, че основната причина за огромните руски усилия там в момента е желанието на руското политическо ръководство да отчете някакъв напредък и при успех да обяви, че целият Донецк е вече освободен.

Самият град обаче е вече почти напълно разрушен по подобие на Мариупол.

 

Поради изключителната интензивност на артилерийската стрелба и от двете страни, почти всичко в региона е унищожено, а на места цялата природа е убита. Във видеата, които постоянно излизат от региона, лесно може да се направи препратка с окопната война от Първата световна война.

 

Поради сериозните дефанзивни позиции и на двете страни фронтовата линия се променя изключително рядко. Но след падането на Херсон, руското главно командване е струпало сериозни сили в региона - според коментатори близо 20 хил. души от руска страна. От началото на ноември Украйна редовно докладва за убити между 700 и 800 на ден, като голяма част от тях са именно тук. Зеленски неведнъж похвали защитниците на Бахмут в своите изказвания, защото техните усилия дават възможност на украинската армия да напредва в много други региони - като Луганск и Херсон например.


Още по темата: