Австрийски активисти окупираха вила, за която се смята, че e на руски олигарх

мин. четене

На фона на продължаващото обществено възмущение от инвазията на Русия в Украйна австрийски активисти окупираха вчера вила на брега на езеро, за която се смята, че принадлежи на руски олигарх, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Протестиращите казаха, че 40 души призовават за конфискация на вилата в Унтербургау на езерото Атерзее, близо до Залцбург. Според полицията в окупацията на вилата, която е необитаема, са участвали само 10 души. Salzburger Nachrichten съобщава а, че те се обявяват за членове на "съюза на свободните организации на анархистите". Активистите са спуснали банери с надписи: "Солидарност със всички бежанци " и "Свободен достъп до езерото".

Предполага се, че вилата е на Игор Шувалов, бивш вицепремиер, за когото се твърди, че притежава и имоти в центъра на Лондон на обща стойност около 11,4 млн. паунда в центъра на Лондон. Според данни на  Russian Asset Tracker Шувалов е свързан с луксозни имоти и в Италия и Дубай.

Вилата не принадлежи на олигарх, който попада под санкциите на Европейския съюз, сочат австрийският кадастър и регистърът на финансовото министерство. Според данните е собственост на компания, свързана с член на семейството на руски олигарх.  Дирекцията за държавна защита и разузнаване, която установява собственост, принадлежаща на олигарси в Австрия, каза, че често открива случаи на имоти с неясен собственик. 


Още по темата: