Възгледите на Христо Петров - Хазарта за българското образование

мин. четене

"Изборите са си били избори, сега е важното да свършим работа."

Под това мото, дефинирано от Кирил Петков в началото на коалиционните преговори за ресор Образование, започнаха разговорите между четирите партии. "Продължаваме промяната" бе представена от сегашния служебен министър на образованието Николай Денков и Христо Петров - Хазарта, а Петков, който се представи като внук на двама учители и син на двама учители, модерираше дискусията. 

Образованието е ключов сектор, а обществото е още по-чувствително по въпроса в момент, в които повечето ученици не са допуснати до класните стаи и са принудени да се обучават онлайн. 

Точно на третия час от продължителната дискусия думата бе дадена и на любимия рапър на няколко поколения българи - Хазарта. Още по време на предизборната кампания той даде заявка, че се интересува от сектор Образование и че възнамерява да насочи енергията за реформи в тази сфера. 

Верен на стила си, той започна с хумор, цитирайки експертно изречение от програмата на "Демократична България", написано толкова сложно, че "90% от слушателите вече са отишли за Аналгин". Така бе подчертана необходимостта и от адекватна комуникация с гражданите по темата. 

"Владеенето на българския език е в основата на овладяването на всяко едно знание."

С този увод Ицо Хазарта започна горещия за него въпрос - литературата, която сама по себе си "е повод да си говорим за човека и обществото". Според него колкото по-неграмотни стават учениците, толкова повече се вдигат изискванията към тях. 

"Кратък пример с програмата за осми клас по литература: тя започва с Античността със старогръцкия епос, минаваме през Черноризец Храбър, Константин Преславски, после Хамлет, Дон Кихот, стигаме до "Декамерон". От цялото препускане умението, което остава в един ученик, е да решава кръстословици. Като види Бо и Декамерон се сеща, че става дума за Бокачо."

"От цялото това препускане, на ученикът му остава само способността да решава кръстословици", категоричен беше Хазарта по време на анализа си на заложената литературна програма.

Той даде пример с колежите по литература в Щатите, където на много от учителите е дадена свободата за цялата година да преподадат, ако искат, един единствен роман. 

"Защото, ако вие преподадете - да кажем един роман на Достоевски - ще може чрез този роман да преподадете на учениците какво е радост, какво е страдание, какво е чест, какво е предателство."

"Покрай това можем да научим децата какво е война, какво е Християнство, каква е изобщо цялата култура на XIX век и накрая на тази учебна година децата ще знаят наистина - на наизуст, а наистина - отговорите на тези въпроси." 

Новоизбраният за народен представител рапър не подмина и темата за собствената му ангажираност по въпроса, тъй като за мнозина мястото на представител на "жанра на улицата" може да не е точно на тази дискусия, въпреки че говорим и за баща на три деца. 

"За много хора може да е странна темата, в която съм избрал да се боря, но може би хората трябва да се замислят, че щом такъв като мене се е сетил, че ние заглушаваме донякъде гласа на родителите, но най-тежкото е, че заглушаваме гласа на добрите учите. Последната година и половина ние заглушаваме гласовете на добрите лекари и виждаме какво става около нас."

"Но ако заглушим наистина гласа на добрите учители, нас след 20 години няма да ни има."

"Комуникационната роля не е никак маловажна. Тук съм, защото вярвам, че българското образование е истинският начин да постигнем промяна. Събрали сме се най-вече, за да търсим общото, допирните точки. Аз прочетох вашите програми, изпълнен съм с удовлетворение. Видях неща, които истински ми харесаха", с тази демонстрация на дискусионно майсторство Хазарта приобщи и останалите участници в преговорите за коалиционно споразумение. 

Конкретните предложения на всяка партия и как точно протекоха разговорите - вижте от пълния запис.

Преговори за коалиционно споразумение между ПП, ДБ, ИТН и БСП на тема “Образование"

Проследете на живо преговорите между ПП, ДБ, ИТН и БСП за постигане на коалиционно споразумение по тема “Образование”

Posted by Продължаваме Промяната on Wednesday, 24 November 2021

 

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила


Още по темата: