Всеки може да направи София по-чиста

мин. четене

Всеки се разхожда в центъра на града няма как да не забележи малки и големи отпадъци по улиците и тротоарите. За щастие, има инициативи, които да направят пространствата по-чисти.

Затова и днес, 16 септември, жителите на София могат да се включат в Световния ден на почистването. World Сleanup Day е глобална инициатива, която се случва всяка трета събота на месец септември.  

World Cleanup Day не се фокусира само върху околната среда. До март т.г. се провеждаше и тяхната иновативна акция за чистене на "дигиталните отпадъци" - спам, неотворени мейли и неизползвани файлове, които всеки има в изобилие в пощата си, но и които генерират стотици тонове CO2, поради нуждата от електричество за сървърите, които ги поддържат.

В столицата инициативата за почистване ще се фокусира върху парка в кв. Триадица, като за целта ще са необходими 30 - 40 доброволци. Освен в София обаче, тя ще се проведе и в Бузовград, както и в Лесопарк "Текето" в Русе.
 

И още една инициатива в София 

През август жителите на район “Оборище” бяха поканени да попълнят специално създадена анкета на сайта на Общината, на която да посочат 10-те най-замърсените според тях локации в района. През изминалата седмица служители на Сердика център и район "Оборище" почистиха градинката през централния вход на търговския център, както и зад спирката на автобусните линии на 413, 9 и 305. Според жителите в района това са и едни от най-мръсните места в квартала въобще. 

На 17 септември, Денят на София, от 11:00 часа, можете да се включите в почистването на останалите 8 локации, като от общината ще осигурят всички необходими принадлежности – чували и ръкавици, а от Сердика център са предвидили и малки благодарствени еко подаръци за всички доброволци. Ето и пълния списък, като може да посетите най-удобната за вас:


Колко боклуци има на Витоша?

Септември не е минал, но вече се проведоха две успешни инициативи от кампанията #ПромениКартинката, които обърнаха внимание и на любимата за столичани Витоша.  Места като Копитото и Дендрариума са чест избор за спорт, разходки и романтични срещи. Но именно поради голямото им посещение, тези места са най замърсени - фасове, пластмасови чашки, мокри кърпички са редовна гледка по планинските пътеки.

Затова и именно Копитото и Дендрариума бяха приоритетно почистени от над 35 доброволци като част от доброволческата акция. Така само за един ден бяха събрани 135 килограма отпадъци, които в противен случаи щяха да останат да се разграждат в планината и през зимата.

Кампанията е по инициатива на Филип Морис България, която стартира през лятото на миналата година. Тя цели да информира обществото за мащаба на глобалния проблем с неправилно изхвърлените цигарени фасове и по този начин да предизвика отговорно потребителско поведение.

 

 


Още по темата: