Тийнейджърите и капанът на зависимостите

мин. четене

Когато децата пораснат и вече нямат нужда да ги държим за ръка,  често се сблъскват с новата реалност толкова различна от топлината на дома и защитата на семейството. Израстването в отделна личност често е съпътствано от бунт и съпротива с родителските правила и част от тази битка понякога стига до крайности. 

Децата ни в търсене на себе си се чувстват самотни, неразбрани, отхвърлени и това е най-прекият път към веществата, които измамно дават комфорт и успокоение на душата.

Все повече деца започват да употребяват психоактивни вещества като се започне с марихуана и уж безобидните й алтернативи, но все по-често в болниците приемат подрастващи заради употреба на нови опасни субстанции. Това съобщи Милена Петрова, терапевт и психолог съм асоциация „Само днес“ пред БТА. Според нея, големият проблем е, че тези вещества са леснодостъпни и няма разбиране в обществото за опасните рискове за младите тела и все още развиващата се нервна система на тийнейджърите.

У нас няма актуална статистика за размерите на проблема със зависимостите. Предполага се, че около 300 000 души са пряко засегнати от някаква форма на алкохолна или наркотична зависимост, но няма данни за зависимите от хазарт, интернет, секс и от поведенчески зависимости.

Асоциация "Само днес" започна кампания за превенция и лечение на зависимости „В подкрепа на зависимите и техните семейства“ и организира серия от 3 безплатни семинара на тема „Как да възпитаме уверени и независими деца“.

На 30 септември, 7 и 14 октомври от 18:00 ч. онлайн семинарите ще дадат насоки на родителите и на всички интересуващи се по темата. Участието е анонимно и без задължителна регистрация. Родителите ще научат как да изграждат здравословна връзка с децата, кои действия като родители носят риск за създаването на зависимо поведение, как да помогнем на детето да развие собствената си увереност.Леснодостъпната трева е „полезна“, смятат децата.

"Тревата" е безопасна и полезна, смятат децата

Според подрастващите няма проблем да се пуши “трева” и изтъкват полезните ѝ свойства и нейната безобидност в сравнение с алкохола, например. Проблемът е, че в т.нар. трева в България се продават и много примеси с цел да се "зарибят" купувачите да вземат повече и повече. А децата имат свои заблуди, че марихуаната е чиста и безвредна.

„Човек, когато пристъпи някаква граница, иска да опита и още нещо – по-силно, по-опасно“, казва Петрова и подчертава, че основният движещ момент е любопитството при децата. И желанието да се впишат сред останалите.

„Като при нас преди години с цигарите - който не пуши, е смотан. Така е в днешно време е с тревата“, обяснява Милена Петрова.

Добрата превенция включва изграждане на висока самооценка. Дали детето може да устои на натиска на средата, какви са отношенията му с родителите, каква е способността му да създава връзка с тях. Превенцията не е само да си информиран за вредите, а е в създаването на здравословни интереси у децата. 

„Превенцията започва от най-ранна възраст – първото и най-важно нещо е връзката на децата с родителите. Тя се създава с един добър баланс между любов, самоуважение, самостоятелност, граници. Ако детето е прекалено притискано да прави някакви неща, ако не получава достатъчно любов, като какво означава достатъчно любов може да е тема на съвсем отделен семинар. Това вече предполага една лоша основа“, коментира терапевтът по зависимости.

Ако родителят пие, ще пие и детето, ако няма граници - няма да има и тийнейджърът

„В нашия център за лечение на зависимости има хора, чиито родители употребяват алкохол в сериозни количества“, споделя Петрова и съветва възрастните да ограничат вредните навици, колкото и да е трудно на пръв поглед. Въпреки това, голяма част от родителите продължават с пиенето.

„Самите родители нямат контрол върху собственото си поведение, а очакват децата да могат да се саморегулират“, подчертава терапевтът. Родителите като пример с поведение си подават какво очакват от децата и е безсмислено просто да говорят за очакванията си.

„Ако един родител чете, неговите деца също ще четат, дори не е необходимо да му се напомня. Ако детето вижда майката и бащата с книга, то също един ден ще бъде с книга. Може би ще има един период, в който се бунтува, но след това ще последва примера“, отбеляза специалистът.

Хобитата като здраве

Здравословните занимания на родителите –  изкуство, спорт почти винаги са предпоставка и децата да имат здравословно занимание. Но не и натрапените хобита.

„Насърчаваме децата да отстояват заниманията с това, което обичат, ако то носи здраве на духа и на тялото, независимо дали съвпада с нашата представа за хубаво занимание. Аз може да харесвам арт занимания, но детето ми – спортни дейности. И двете са полезни, трябва да му разрешим да се развива там, където иска", каза Милена Петрова.

Хубавата гимназия не трябва да е самоцел, вътрешният баланс на детето е водещото, за да израсне то със здравословна връзка с родителите и средата. Добрият контрол между свобода и граници, поднесено с любов, е основното в превенцията на зависимостите.

ЛУКС – формула за щастие при децата

Любов

 Усещане за безопасност

Контрол

Свобода

И ето, че днешният лукс се оказва съвсем различен от това, към което се стремяхме като родители. Луксът днес е добрата пропорция от любов, усещане за безопасност, контрол и свобода.

Ето и Линкът за безплатните семинари на 30 септември, 7-и и 14 октомври от 18:00 ч.  

Водещи са Милена Петрова и Павел Павлов, терапевти по зависимости, лицензирани треньори към "Гордън Тренинг Институт" по програмите “Трениране на успешни младежи” и “Трениране на успешни родители”. Двамата се занимават със зависимости още от 2008 г. и са създатели на асоциация „Само днес“ и център за лечение на зависимости във Варна „Само днес“. Последните два семинара ще бъдат със специалното участие на Дарина Георгиева – представител и обучител на институт Gordon Training International за България, педагог, магистър по психология.

Паралелно със семинарите, асоциация „Само днес“ започва и информационна кампания, която разказва за проблема през личните истории на семейства, преминали през него.

Асоциация „Само днес“ е създадена през 2008 година от хора, съпричастни с проблемите на зависимостите. Павел Павлов и Милена Петрова са едни от учредителите и инициатори на много от дейностите в организацията. Двамата са сертифицирани психотерапевти за работа със зависимости, обучавани по метода „Минесота“. През 2019 година създават терапевтичен център за лечение и рехабилитация „Само днес“, който се занимава както с проблемите на зависимите, така и с консултиране и подпомагане на семейството и близките на всеки етап от процеса.

Още по темата от новата родителска реалност:


Още по темата: