София през 30-те (ВИДЕО)

мин. четене

Може би най-интересният културно-исторически период за България е запечатан в автентично видео, показващо София през есента на 1930 г. То е заснето по случай сватбата на цар Борис III и принцеса Йоанна Савойска.

Как е изглеждал градът преди сянката на комунизма да се разлее върху него?  

Уникалните кадри дават възможност за пълноценна видеоразходка из Царска София. Показват сгради, които вече ги няма, но и някои, запазени до ден днешен в същия вид.

Улиците са по-тесни в сравнение с днес, но паветата все още са нови и подравнени. Столичани и столичанки демонстрират елегантност, а пожарникарите вдъхват повече от респект.

Триумфалната арка на Лъвов мост

През 1930 г. цар Борис обявява своето намерение да се ожени за своята избраница - италианската принцеса Йоанна Савойска. По повод пристигането на знатните младоженци в София, Лъвов мост е тържествено украсен с триумфална арка. Това обаче  не е единственият повод, по който е била изграждана триумфална арка на Лъвов мост.

Всъщност още към края на XIX век новопостроеният мост вече е изпълнявал ролята на символична тържествена порта на столицата. Там се посрещали всички високопоставени чуждестранни гости. Сръбският крал Петър, германският кайзер Вилхелм II, австро-унгарският кайзер Карл - всеки път за пристигането на гости от техния ранг са се вдигали тържествени арки. Най-често те били изработвани от дърво и украсени с флаговете и гербовете на България и на конкретната държава, от която идва гостът. Приветствени надписи на двата езика и гирлянди от цветя допълвали празничната украса. 

 


Още по темата: