София осъмна с блокади, напрежение и смут

мин. четене

София осъмна с блокади и напрежение по ключови кръстовища в натоварения сутрешен пиков час. Изнервени граждани се опитваха да се промушат на път за работа или да закарат децата си на зрелостен изпит. За протести и блокади предупреждаваха 4 отделни бранша от поне 10 дни.

Блокиран е Лъвов мост, където са протестиращите от Федерацията на транспортните работници на КТ „Подкрепа“ и Съюза на транспортните синдикати в България. Те искат актуализация на бюджета, за да се справи държавата с последиците от пандемията и по-скъпите горива и енергоносители.

Възловото кръстовище „Сточна гара“ също е блокирано, а на „Петте кюшета“ бяха служителите в „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД. По-късно кръстовището беше освободено, но сутринта протестиращите носеха плакати с лозунги:

„Правителствата са временни, транспортът е вечен“, „Без държавна помощ няма да има градски транспорт“.

Протестът е под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!“.  Част от протестиращите се отправиха от бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“ до Министерството на финансите и към сградата на Министерския съвет.

Промени в транспорта

Заради протестите, се въвеждат промени в организацията на движение в столицата, които може да се видят на страницата на Столична община. В 10.30 ч. протестиращите пред Министерството на финансите тръгват към Министерски съвет. Шествие от Министерство на финансите до Министерски съвет ще е по маршрут: ул. „Г. С. Раковски“ – бул. „Цар Освободител“ - пл. „Княз Александър I Батенберг“ – бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“. От 11 до 13 ч. протестът ще бъде пред Министерски съвет.

Протест и на таксиметровите шофьори

Националният таксиметров синдикат също се включи в протеста. Те се събират на Южната дъга на Околовръстния път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“.  До 22.00 часа е забранен престоят и паркирането на пътни превозни средства на бул. „Кн. Мария Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“.   В протеста участват и от Камара на автомобилните превозвачи в България.

Спаси София с призив към протестиращите 

От "Спаси София" публикуваха обръщение към всички шофьори, ватмани, машинисти и служители в градския транспорт на София. От гражданската инициатива заявяват, че винаги са били "за решаване на проблемите на транспорта - не само от гледна точка на пътника, но и на служителя" и припомнят, че са подкрепили справедливите протести за по-добри условия за труд и по-адекватно заплащане през 2019 г. От "Спаси София" призовават недоволните служители в градския транспорт да не позволяват на "корумпираното и некадърно управление" на София да ги  употреби:

"Не позволявайте да бъдете манипулирани от герберската синдикална лидерка и общинска съветничка Екатерина Йорданова и Карлос Контрера, който ви наричаше "полезни идиоти и латексови контрацептиви", когато протестирахте за по-високи доходи. Не позволявайте крадци да оправдават своите зулуми и години бездействие с държавата и да насъскват нормалните хора едни срещу други".  

 

Обръщение към всички шофьори, ватмани, машинисти и служители в градския транспорт на София: Скъпи водачи, Както...

Posted by Спаси София on Tuesday, 17 May 2022

 

 

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: