Сблъсъци и протести срещу мобилизацията

мин. четене

Над 100 протестиращи бяха задържани по време на анти-правителствен протест в Махачкала, Дагестан, съобщи правозащитната организация OVD-Info, цитирани от BBC. Републиката се намира в Северен Кавказ, граничи с Каспийско море и е с предимно мюсюлманско население. Протестите са реакция на местните хора срещу първата мобилизация в Русия от Втората световна война насам, която бе обявена от Владимир Путин на 21 септември.

Регионът е един от руските региони, които изнасят войната на плещите си и с най-високи проценти рекрутирани за инвазията на Русия в Украйна. Официалните цифри са за 301 починали войници от този регион, което го прави с повече загинали от Москва, но повечето световни медии са категорични, че истинската цифра е вероятно много по-голяма. Социалните мрежи вчера бяха заляти от видеоклипове на сблъсъци на протестиращи с полицията.

Правозащитната организация OVD-Info изрази и притеснения за задържаните, които вероятно са поставени в много тежки условия.
 

По-рано в неделя полицията откри огън по протестиращи в Дагестан, които бяха блокирали и основен път.

Освен пожарите на военните комендантства и окръжия в цяла Русия, които се превърнаха в норма, не спират размириците след обявената от властите мобилизация в цялата страна. Вчера мъж откри огън в център за рекрутиране на военни в Иркутск, при което почина и военния комендат, който е начело на комисията за мобилизация в град Уск-Илимск.

Video of a Russian man opening fire and killing the military commandant in a draft centre in the city of Úst-Ilimsk in Irkutsk region. The military commandant was the head of the local draft committee. He has died, according to reports. pic.twitter.com/knnWNJxE9Y

 

Така общия брой на задържаните в първите дни на мобилизацията в цяла Русия е вероятно над 2000, съобщава Ройтерс. В опит да намали напрежението, губернаторът на Дагестан, Сергей Меликов, призна, че вероятно "са направени грешки".

Въпреки гаранциите от Кремъл, че ще бъдат мобилизирани само хора с опит, вече излезоха примери в Русия за мобилизирани млади момчета без военна подготовка или възрастни хора с хронични заболявания.


Още по темата: