Рязаните с флекс жълти павета ознаменуват края на Йорданка Фандъкова като кмет

мин. четене

След преобразяването на бул. Витоша в провинциално стъргало, отблъскващото Ларго и "перките" на Графа, софиянци и всички българи трябва да се приготвят за поредната порция безобразно унищожаване на публичното пространство.

Това са жълтите павета на пл. Народно събрание, които бяха ремонтирани през последните два месеца. След вдигането на загражденията обаче, гледката е потресаваща. В клип за "Спаси София", общинският съветник Борис Бонев представи първи какво наистина е сътворила столична община с едно от най-емблематичните градски пространства в България.

Жълтите павета - гордостта на София, поставени в периода 1907-1908 и които маркират историческия и политически център на българската столица се оказаха жертва на поредната нискокачествена обществена поръчка. Във видеото на общинския съветник могат да бъдат видени павета, които са безобразно рязани с флекс, поставени неравномерно, а на места - просто нахвърлени. За запълване на огромните фуги е разхвърлен огромно количество пясък. Но дори и той е недостатъчен - паветата се клатят и могат да се извадят лесно и с гола ръка.

Според "Спаси София", павета като тези изискват изключително внимание и прецизност - думи, които през цялото управление на ГЕРБ в София са непознати. Докато разпръснатият пясък стои вече е започнало и полагане на маркировка, а движението се очаква да бъде пуснато в близките дни.
 Т.нар. "жълти павета" са керамични и вече не се призвеждат - затова и са в ограничено количество. Фирмата, която спечели обществената поръчка за 18 млн. лв. е небеизвестната любима на ГЕРБ - "Трейс". Липсата на всякакво внимание и грижа към подобен обект издава и абсолютното чувство за недосегаемост, в което са обгърнати управляващите на града.

Това е само поредната издънка на столична община, която през юни започна и варварски ремонт на фасадата на театър "София" - с лепене на големи количества стиропор, върху каменната фасада с орнаменти.

И ако всичко това не е достатъчно за софиянци да поискат оставката на кмета Йорданка Фандъкова, то може би градът страда повече от тях, отколкото от некадърните си и алчни управници. Защото, докато ремонтът пред Народното събрание вече е свършил, този пред Александър Невски тепърва набира инерция. Затова и може би най-доброто от фирма ГЕРБ и политическа партия "Трейс" тепърва предстои.


Още по темата: