Русия спира туристическите визи за българи

мин. четене

„Москва ще отговори по съответния начин в ситуацията с изгонването на руски дипломати от България“. Това каза руският външен министър Сергей Лавров, предаде ТАСС, цитиран от БТА. По думите му решението на София е несамостоятелен ход на българския премиер в оставка Кирил Петков.

„Това е несамостоятелно решение на изпълняващия длъжността министър-председател, който има напълно открита недвусмислена проамериканска ориентация и е готов да изпълни всяко желание на своя суверен“, каза руският външен министър.

По-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова каза, че при създалата се обстановка, има невъзможност за продължаване на функционирането на руското посолство в България.

„Ние казахме, че те самите сведоха до минимум, а вероятно и до нула, не просто нормалното, каквото и да било функциониране на дипломатическото представителство“, каза Захарова.

Руското посолство остава пусто и почти не функционира в очакване на по-нататъшни инструкции.

Фактическите резултати обаче говорят повече от настаналия смут в двустранните отношения. Издаването визи за Русия беше преустановено, съобщи БНР. Посолството на Руската федерация издава само визи за преки роднини и за момента няма информация дали това ще продължи така. 

По този начин няма начин български граждани да получат валиден документ за пътуване в Русия, независимо дали по работа или за туризъм.

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: