Рекордно повишение на газа от 1 август

мин. четене

Цената на газа скача с рекордните 60 %, след като Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди увеличението за август в размер на 297.89 лв./MWh (около 152 евро/MWh).

Енергийният регулатор уверява, че цената е определена след подробен анализ. В ценовия микс е включено количество по договор с компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г. , както и по договор за доставка на втечнен природен газ, сключен с двама търговци от региона по критерий най-ниска цена.

С осигурените количества се покриват ангажиментите на "Булгаргаз" към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ "Чирен", установява регулаторът.

Така КЕВР потвърди заявената нова цена от "Булгаргаз" цена, по която държавното дружество ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Какво се случи досега:

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: