Регистрацията на украинците: бърза, смела, неефективна

мин. четене

„Ние сме номер едно в Европа по регистрация на украински бежанци“. За това се похвали министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер на дискусията „Спасение: Украинските бежанци в България“. 97 % от стоте хиляди пребиваващи украинци в страната са регистрирани и са настанени при прилични условия на живот в хотелски бази, предаде БТА.

Около 62 000 бежанци са в хотелски бази в България. Останалите граждани на Украйна, бягащи от войната, са успели сами да намерят квартира или са подслонени от български граждани. Мярката за настаняване в хотелите обаче е само до 31 май, след което украинските бежанци ще бъдат преместени във ведомствени бази. Все още не е осигурен пълният брой легла за нуждаещите се, заради което усилено се работи за отваряне на отдавна затворени почивни станции и подобни ведомства.

 „Представете си усилието за Държавната агенция за бежанците и МВР, които трябваше да регистрират десетки хиляди хора по статут за временна закрила“, каза Лорер, като изтъкна, че правителството се е справило бързо и адекватно с голямата бежанска вълна у нас.

Има идеи украинските бежанци да получават различни стимули, за да започнат скоро сами да се самоиздържат. Едно от предложенията беше работодатели, наели украински лица, да получават субсидии от държавата, които да отиват частично за разходите по квартирата на тези лица. Тъй като идеята още не е сработила, е рано да се каже дали тя е добра, но вече има недоволство в обществото, че бежанците получават много повече грижа от държавата вместо българските граждани, нуждаещи се от тези пари.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: