Плюс приказки за лека нощ

мин. четене

Битката за изборите в България рядко е поставяла пред избирателите толкова силно контрастиращи прочити на реалността. Ако през последните 10 години през ерата на ГЕРБ имаше някакви противопоставяния, то те са нищо на фона на настоящите в момента.

Кампаниите на отделните политически сили добре могат да илюстрират големите полюси в българското общество.

1. Наративът за стабилността: ГЕРБ, ДПС

В кампанията си досега ГЕРБ продължават с най-силното послание, което имат: като последни и единствени защитници от хаоса, който царува, откакто те не са на власт. Снимките на Бойко Борисов с хора в провинцията показват и близостта на партията с обикновените хора и умението ѝ да общува с тях директно. Европейското развитие е преформулираното старо кредо на Ленин за комунизма като "електрификация плюс народна власт" - като "асфалтиране плюс далавери от властта".

Това е за прочит, които не искат никакви промени, напротив - гледат на всякаква "промяна" като опасност. Така травмата на множество българи от сътресенията по време на прехода лесно се насочват във вот за ГЕРБ. Може и да не са идеални, но са разбираеми, лесносмилаеми и предсказуеми. А за техния електорат, ако участват в далавери, това може да се разглежда донякъде и като плюс - защото показва, че са "хитри".

ГЕРБ търсят всякак легитимност - от близките си взаимоотношения с църквата, от контактите си с ЕНП и немските политически НПО-та. Срещата с Гари Каспаров е опит именно да се постави и европейската ангажираност на партията - дори и само като декларативна. Но това е и удар по основния конкурент, който не иска да говори за геополитика.

2. Наративът за гнева: Възраждане, Има такъв народ

Ако за избирателите на средна възраст от ГЕРБ травмата на прехода се покрива с нуждата от външна гаранция за сигурност, избирателите на Възраждане я преживяват основно чрез една емоция: гняв. Има много натрупан гняв в българското общество и националистическите партии успяха през последните 20 години да го рафинират в политически ресурс, който достига до около половин милион гласа.

"Възраждане" идеално стъпват в обувките на Атака преди тях и иделно впрягат социалните мрежи за да таргетират младите хора, както и българите в чужбина.

За този прочит всичко от околния свят - който е основно този на Запада, е враг. България се е продала, тя няма лице и за да се спаси трябва да търси изолация и най-вече - връзки с Русия. Ваксини, евро, войната в Украйна - всичко това е върха на айсберга за хора, които не разбират света около тях и не им се занимава да го разберат. Много от избирателите им не са задължително лично ощетени директно от прехода и имат семейства, бизнес и реализация в личен план. Но се чувстват като ощетени - основно защото не са намерили начин да се впишат в обществото и света около тях.

Сериозните спекулации, че проектът на Костадин Костадинов е дело на ГЕРБ, могат да се тълкуват и като преднамерен опит на основните кукловоди на прехода за това партията да улови онези гласоподаватели, които не виждат в европейското бъдеще своето собствено.

3. Наративът за промяната: ПП и ДБ

За хората от най-урбанизираните региони на страната, които са най-образовани и добре реализирани - както в България, така и по света, България се разглежда през призмата на останалите развити икономики от Западна Европа. Гледа се и през множеството индекси и проучвания, които отреждат на страната само най-последните места.

И лекарството и на двете е едно: промяна. Приликите между двете формации са може би една идея повече от разликите, но борбата с корупцията, наследството на Държавна сигурност и тежкото влияние на Кремъл са основните негативни герои в българската приказка.

Именно и заради този поглед отгоре, чувствата и настроенията на гласуващите за Възраждане и ГЕРБ остават напълно неразбрани.

Напредък в това отношение показват ПП, които виждат във вдигането на пенсиите възможност да се покаже защо борбата с корупцията има стойност. България няма солидна социална мрежа, затова пенсиите, заедно с парите на гастербайтерите са основната социална политика за големи групи от обществото.

Борбата с основните котели на корупция са източник за надежда на гражданите, които желаят да живеят със защитата на закона и битки като Росенец, ББР и Капитан Андреево са най-ценния актив на двете политически сили.

4. Приказки за лека нощ: БСП, Български възход

БСП са поставени в трудната позиция да защитават основно собствения си наратив за най-солидната лява и про-руска партия в България. В което начинание ще гонят конкуренция от вси страни: ПП, Възраждане, Български възход. Проблемът им е, че те отказват да търсят какъвто и да е нов електорат извън твърдия техен.

Стефан Янев за няколко месеца създаде партия и сайт, на който не пише нищо за неговите политики. Той може лесно да бъде поставен в категорията "Възраждане лайт" - за хората, които също се дразнят на Запада, но радикалното поведение на лидерa на Възраждане им идва в повече.

Какво означават тези остри разлики?

Ако през предишни изборни сезони е имало разделение по оста ляво-дясно или дори корупция-антикорупция, то войната в Украйна добави още една призма на разделение - Запад - Русия. За неукрепнатала бъларска демокрация, това е повече от объркващо за гласоподавателите - мнозинството от които няма да излезнат да гласуват на 2-ри октомври.

Но и показва все по-острото разделение в българското общество. По оценка от 2019 година, коефициентът GINI на България, който измерва разпределението на доходите е сред най-високите не просто в ЕС, но въобще в Европа, конкуриращ само този на Турция. Самата статистика има поводи за критики, тъй като не е изцяло мерило за просперитет, но дава полезни представи за картината в едно общество.

Наред и с малко социални институции, които могат да спомогнат за по-голяма кохерентност - като например църквата, но слабия религиозен живот на българина не помага за това да имаме едно от най-раздробените общества - с различни групи от хора, които живеят в паралелни вселени и преживяват едни и същи събития по коренно различен начин.

Подобен тип остри разделения поставят риск пред бъдещето на държавата да прави каквито и да е реформи или да взима ясни решения, със слаба изпълнителна власт и неяснота в нейния цивилизационен избор.

Така големите контрасти в наративите на основните политически сили и техните послания само илюстрират тези факти още по-ярко.

 


Още по темата: