Парите в брой като мярка срещу инфлацията

мин. четене

Все повече хора се връщат към плащането в брой на фона на растящата инфлация по света. Това е начин да имат по-голям контрол над разходите и движението на парите си, показва изследване на Националните пощи във Великобритания. 801 млн. паунда повече са били изтеглени от банкомати на пощите през юли 2022 г., което е рекорд от последните 5 години насам. Ръстът на тегленията е с 20 % спрямо година по-рано и направи на пух и прах заявките на британските власти за страна с изцяло безкешови плащания.

Цените във Великобритания за последната година скочиха по-бързо, отколкото за последните 40 г. Издръжката на домакинствата е изпитание за все повече хора, свикнали да пазаруват с кредитни карти и лесно да преминават на червено. Британците са сред най-задлъжнелите нации в света, но и сред страните с най-висока покупателна способност. Според касиерите, все повече хора броят парите си, дори рестото от жълти монети и си правят сметка за всеки разход – гледка, която на Острова е наистина рядкост. 

„Парите в брой помагат на хората да управляват бюджетите си, тъй като буквално можете да броите стотинките. Всички знаем, че ако плащате с карта, е лесно да се харчат пари, които нямате. С парите в брой това е невъзможно“, обяснява 62-годишната г-ца Кийни, която оглавява Независимия правителствен съвет за достъп до парите в брой. Според нея, хората дори ще се върнат към касичките в домакинствата:

"С парите в касичките хората ще управляват парите си, както го правеха бабите ни: тук е сумата за сметките, тук е за храна,  а тук е за каквото остане“, казва Кийни.

Като цяло 3,32 млрд. паунда са били изтеглени от пощенските офиси през юли, със 100 млн паунда повече от юни, като в

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: