От днес падат маските в самолетите в Европа

мин. четене

Европа разхлабва мерките срещу коронавируса и във въздушния транспорт: от днес, 16 май, отпада носенето на медицински маски на летищата и на борда на самолетите, обявиха от Европейската агенция за авиационна безопасност и от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Както за пътуващите, така и за членовете на екипажите това е голяма стъпка към нормализация на въздушното движение, заяви шефът на Агенцията за авиационна безопасност Патрик Кай.

Причините за отмяната на тази мярка са нивата на ваксинация и малкият брой положителни тестове. 

Италия, Франция и други страни вече отмениха пандемичните мерки. В Германия все още е в сила задължението за носене на маски в обществения транспорт. Изискването за поставяне на маски може да се прилага и след 16  май от авиокомпаниите при полети до дестинации, където важат други правила за защита от пандемията.

Промяната следва подобна мярка в САЩ. Редица американски авиокомпании обявиха през април, че вече няма да изискват носенето на маски, след като федерален съдия във Флорида постанови, че разпореденото от правителството на САЩ задължително носене на маски в обществения транспорт е незаконно.


Още по темата: