Новият щурм на творци в политиката

мин. четене

Преди години един приятел, политик, недвусмислено ми заяви, че политиката не е работа за такива като мен. „Ще изгориш като свещичка“. Той не само не изгоря, ами тля в политическия полумрак на България няколко мандата, почти непознат на широката публика. Доскоро политиката беше точно за такива хора – доверени, проверени, не много разпознаваеми. Които не горят и не искат да горят.

От няколко месеца депутатските листи се напълниха с един друг вид хора – ярки образи, общественици, артисти, интелектуалци. Разбира се, не всички листи и не всички имена в тях са такива. Но приливът почна.

С влизането на Ицо Хазарта в напреварата за парламента, предстоящите избори обещават ако не друго, то поне надеждата, че хората, които са истински, доказани и автентични лидери на мнение, извън партийните събрания, се връщат там, където именно им е мястото – в политиката. Елисавета Белобрадова, Манол Пейков, Таня Андреева, Мария Касимова, сега и Христо Петров са новото поколение обществени фигури, които ще се опитат да напълнят политиката със смисъл и да изградят мост между дейността си в Народното събрание или Президентството и гласоподавателите. Какво е общото и какво е различното между тях и фигури като Калин Вельов, предстои да видим, но големият въпрос от протестите миналото лято - къде са творците и интелектуалците ни - намери отговор.

Помним първата вълна артисти и интелектуалци, която влезе в политиката, още през 90-те. Тодор Колев, Кирил Маричков, Блага Димитрова, Богдана Карадочева, Йосиф Сърчаджиев, Васко Кръпката в нашите очи бяха гаранти на прехода, на борбата за демокрация. Голяма част от тях, разочаровани, напуснаха не само политически живот, но и обществената сцена.

Днес обаче е безпощадно ясно едно – безименните партийни функционери започват лека-полека да напускат сцената. Денят, който Дариткова слиза от сцената, а Хазарта се качва, може би ще се окаже добър за българската демокрация.

За автора:

Левена Лазарова

Момиче с много имена – ако Левена ви е трудно, можете да я наричате Лена или Вени. Тези, които не чуват добре, може един-два пъти да се разминат и с Невена. Празнува имен ден на Цветница не защото така е решила, а защото баба й е от шопския край, където на „невен“ казват „левен“. За най-лесно – тя е Невена с „л“, но в никакъв случай не Невел...

Виж профила


Още по темата: