Новата хибридна война на Путин е да създаде световен глад

мин. четене

Руският президент Владимир Путин нарочно се стреми да предизвика глад в Близкия изток и Африка и така да дестабилизира Европа. Това каза бившият германски посланик в Русия Рюдигер фон Фрич пред вестник "Тагешпигел", цитиран от БТА.

"Идеята на Путин е, че след срива на доставките на зърно, гладуващите хора ще избягат от родните си страни и ще се опитат да достигнат Европа, като милионите сирийци, избягали от ужасите на войната", смята фон Фрич. По думите му, това е причината руските сили да пречат на украинския износ на зърно и  да обстрелват зърнени силози.

"С нов поток от бежанци, Путин иска да дестабилизира Европа и да засили политическия натиск над западните страни и така да ги принуди да се откажат от твърдата си позиция срещу Русия."

Според Рюдигер фон Фрич "новата хибридна война" на Путин.

Този нов начин за водене на военни действия включва невоенни средства като кибератаки и кампании за дезинформация, припомня ДПА. Украйна е един от най-големите световни производители на зърно, но износът през украинските пристанища е силно възпрепятстван поради войната. По данни на германското правителство Русия пречи на Кийв да изнесе 20 милиона тона зърно, предимно за Северна Африка и Азия. Голяма част от него е складирана в пристанищния град Одеса.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: