Нидерландският автор на снимка от кампанията на МЗ: "Не искам работата ми да се използва за политика!"

мин. четене

Преди пандемията също имаше ексцентрични хобита, признавам, но откакто светът заприлича на риалити шоу, а повечето си свободно време прекарваме у дома, заниманията между 4 стени логично също се измениха.

Ето, вижте мен, зряла жена в късната си младост, с дете, две котки, безброй задачи и достойна библиотека. Ще си кажете, че в четвъртък вечер играем Dixit с дъщеря ми, поливаме цветята, бродираме одеяло за котките и четем Роалд Дал преди заспиване... Реалността обаче е друга. 

Новото ми любимо занимание е да следя мрачната кампания на Министерството на здравеопазването (МЗ), която опитва да ни насърчи да се ваксинираме посредством противоречиви или наивни мемета. Похватът на пиар екипа (ако допуснем, че действително цял екип стои зад поредицата колажи) общо взето е един - изопачено сравнение между битието на ваксинираните и неваксинираните българи. С изключение на моментите, в които ни връщат в предучилищната и ни насърчават да си мием ръцете. И това през октомври 2021 г., след повече от година и половина пандемия и няколко незадоволителни, инцидентни опита да се проведе национална осведомителна кампания за ползите от ваксините. 

Смущаващо е да има внушение за смърт на началната страница на министерството, не смятате ли? Още по-смущаващо става с контраста от смеещи се хора вдясно. Кому е нужно?! 

Последният им хит също ме впечатли. От едната страна, под печата "неваксиниран", виждаме нещастен и самотен млад мъж, който очевидно е на дъното на житейското блато. За сравнение, неговите ваксинирани връстници се забавляват на концерт, близо един до друг, заедно. Защото са "Информирани! Отговорни! Ваксинирани!"

Отдавна ме гложди мисълта за авторските права на снимките, които се използват за кампанията. Този път реших да отделя малко време за търсене в Google Images. Намерих автора на концертната снимка, свързах се с него и го уведомих, че негов кадър се използва за национална кампания на Министерството на здравеопазването в България.

Запознайте се с нищо не подозиращия Тайс ван Льор от Нидерландия, пътуващ фотограф, който скоро е посетил България.

Визитата му в страната ни обаче няма нищо общо с участието на негова снимка в колажите на МЗ. Предоставям краткия ни разговор, с който исках да разбера дали става дума за злоупотреба с интелектуална собственост.

 

Продължава на следващата страница...


Още по темата: