Локдаун в Китай: С нас се отнасят като с животни

мин. четене

Животът в Ковид-19 все още е кошмарната реалност за милиони жители в Китай. Нови 30 провинции бяха поставени в частичен или пълен локдаун, следвайки политиката за "нулев Ковид". Тя изисква стриктно прилагане на локдаун, дори и да има само няколко случая на новозаразени на ден.

Жителите на 21-милионния град Чънду се оплакаха, че локдаунът, продължил седмици наред, ги е оставил без храна и стоки от първа необходимост. Десетки милиони граждани остават у дома в най-малко 30 региона.

Дали правителството се отнася с нас като с животни, или просто искат да умрем?“, написа абонат на платформата за микроблогове Weibo.

„Минаха 15 дни, свършихме брашното, ориза, яйцата. От дни нямаме мляко за децата“, написа жител на западен Синдзян в отчаян пост в социалните мрежи. Мъж публикува емоционално видео, в което казва, че трите му деца не са яли от 3 дни. В град Инин пък се разпространява споделен онлайн документ с над 300 спешни искания за храна, лекарства и дамски превръзки.

В Синцзян локдаунът продължи седмици наред в казахската автономна префектура Или близо до границата с Казахстан. Властите се борят да овладеят няколкото местни огнища на Ковид-19 преди конгреса на Комунистическата партия, който ще се проведе през октомври. Това е събитие, което се случва веднъж на 5 години, на което ще се съберат висши политически членове за първи път от началото на пандемията.

Ковид -19 като враг на Китайската комунистическа партия

Партийните дейци са подложени на огромен натиск, за да се уверят, че събитието ще протече гладко и дори малки групи от протестиращи срещу мерките срещу пандемията се считат като огромна заплаха. Политиката за нулев Ковид предизвика рядко виждано обществено несъгласие сред китайските граждани. Жителите на блокираните провинции обвиниха властите, че с постоянното прилагане на локдаун се задушава и икономическия растеж.

По-рано този месец дългоочакван доклад на ООН обвини Китай в "сериозни нарушения на човешките права" срещу уйгурите и други предимно мюсюлмански малцинства в Синдзян. Правозащитни групи казват, че повече от милион уйгури са били задържани против волята им. Пекин твърди, че мерките срещу Ковид и създадените лагери за работа са инструмент за борба с тероризма.

В югозападната провинция Гуейджоу властите заключиха район на столицата на провинцията Гуейян без предупреждение, блокирайки 500 000 жители по домовете. Чънду, столицата на провинция Съчуан, е най-големият град в толкова дълъг локдаун, откакто Шанхай претърпя двумесечни ограничения по-рано тази година. На 21-та милиона граждани беше забранено да излизат и бяха заключени по домовете си дори по време на силните земетресения това лято. 

Китай е последната голяма икономика в света, която се опитва да изкорени напълно огнищата на Ковид-19 с оправданието, че това е необходимо, за да се предотвратят по-мащабни вълни. Китай официално регистрира по-малко от 15 000 смъртни случая от началото на пандемията, твърди университетът Джон Хопкинс.

 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: