Кой какви мерки въвежда в Европа за идващата зима

мин. четене

Инфлацията скочи няколко пъти в Европа и 19-те страни от еврозоната не бяха подминати в условията на енергийна криза. Европейските страни вече се подготвят за най-лошото, а именно Русия да прекрати изцяло доставките на газ и така Старият континент да остане на студено и тъмно. И докато ЕС не е въвел общ план за спешни действия, отделните страни въведоха отделни мерки.

Белгийският премиер Александер де Кро обяви, че Европа се подготвя да посрещне до 10 тежки зими в новите условия. Ето как отделните страни смятат да се справят с кризата, инфлацията и да помага на гражданите:

Великобритания

Великобритания въведе таван на цените на енергията за домакинствата, но въпреки това сметките скочиха значително. Средният скок на сметките за ток се предвижда с около 1/3, песимистичните прогнози вещаят дори поскъпване с до 40 % на годишна база, което може да хвърли огромна част от населението в енергийна бедност. Правителството настоява да въведе помощ от 400 британски паунда за всяко домакинство като държавата да плаща директно на енергийните доставчици. Пенсионерите ще получат допълнителна помощ от 300 паунда тази зима.

Гърция

21 постоянни мерки на стойност 5,5 милиарда евро срещу икономическата криза въвеждат в Гърция. Премиерът Кириакос Мицотакис обяви плана като подчерта, че финансовите мерки не нарушават фискалния баланс, съобщи вестник „Катимерини“.

Помощта за отопление в Гърция досега е нараснала от 84 млн. евро през миналата година на 174 млн. евро и ще достигне 300 млн. евро, като критериите ще бъдат разширени, за да се осигури помощ за около 1,3 млн. домакинства. За първи път тази година надбавката ще бъде удвоена за абонати, които използват нафта или други видове гориво, освен природен газ. 140 милиона евро ще бъдат отпуснати по програмата за рециклиране и смяна на електроуреди. Премиерът обяви стимули за производството на електроенергия от малки слънчеви панели.

До края на годината ще влязат в сила мерки за намаляване на социално-осигурителните вноски с 3 процентни пункта, очакват се и още данъчни облекчения.

Сред мерките на държавата, които влизат в сила незабавно, са парична помощ от 250 евро за около 2,3 милиона уязвими гърци. Помощта ще бъде изплатена през декември на пенсионери с ниски доходи, неосигурени възрастни хора, хора с увреждания и трайно безработни. 

Италия

Италия одобри през август пакет от мерки на стойност 17 милиарда евро в помощ на фирмите и семействата заради поскъпването на горивата и инфлацията. Това е вторият пакет, приет от правителството за 2022 г., след като вече беше одобрен план от 35 милиарда евро през януари. Така средният италианец ще получи по 200 евро бонус към сметките си за ток за юли. Но Италия възнамерява да обложи с допълнителен данък фирмите, които продават по-скъпо енергия и се очаква да бъде въведен таван на цените, за да се избегнат нови спекулации. 

Испания

Испания вече обяви намерението си да наложи по-висок данък за енергийните компании и да използва парите в помощна нуждаещите се за енергийни помощи. Мадрид намали и ДДС ставката от 21 % на 10 % и настоящия данък за ток от 7 % на 0,5%. Както и Португалия, Испания настоява за едногодишен таван на цените на газа от средно 50 евро за мегават час.

Франция

Франция ще плати по една сметка на своите граждани, за да им помогне да се справят с трудните времена, въпреки че само със 100 –те евро държавна помощ, това не е значителна помощ за целия зимен период. Франция обаче засили натиска над държавния енергиен доставчик EDF и го принуди да ограничи поскъпването на цените на тока на едро до 4 % за една година.

Германия

Германия, която се бори да ограничи тежката си зависимост от руския газ, обеща да намали ДДС върху природния газ от 19 % на 7 % до края на март 2024 г. Берлин одобри и два пакета помощи за общо 30 милиарда евро, за да помогне на своите граждани с нарастващите цени на енергията. Така всеки служител ще получи фиш за помощ на стойност 300 евро към работодателя си. Семействата, получаващи издръжка за деца, ще получат допълнителни 100 евро на дете.

Страната предлага и субсидирани билети за градския транспорт. Домакинствата в Германия обаче ще трябва да плащат с почти 500 евро повече годишно за газ поради нов данък от октомври.  

Унгария

Унгария ограничи цените на дребно на горивата на 480 форинта (1,19 евро) за литър от ноември, което е доста под текущите пазарни цени. Мярката доведе до такова увеличение на търсенето, че правителството беше принудено да ограничи количествата на потребител. Унгария наложи забрана за износ на горива и наскоро разхлаби разпоредбите за дърводобив, за да отговори на увеличеното търсене на твърди горива като дърва за огрев.

Полша

Полша намали данъците върху енергията, бензина и основните хранителни продукти. През юли правителството се споразумя за еднократно плащане от 3000 злоти (633 евро) на домакинствата в помощ за покриване на нарастващите разходи за въглища.

 


Още по темата: