Кой как ще плаща за руския газ при този разнобой за ембаргото

мин. четене

Разнобой в страните от Европейския съюз за това от кога и как да се въведе ембаргото над Русия за петролни продукти. За пореден ден страните 27-те страни не могат да постигнат съгласие по темата, съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след заседанието на европейските външни министри, предаде БТА.

Унгария остава с непроменена позиция и не подкрепя ембаргото заради пълната си зависимост от руския петрол. Будапеща обяснява становището си не с политически, а с икономически причини. 

„Санкциите имат цена, включително за онзи, който ги налага“, категоричен беше Борел.

„Трябва постепенно, но възможно най-скоро ЕС да прекрати зависимостта си от вноса на руски газ, въглища и нефт. Тази зависимост ни прави много уязвими. Трябва да се прецени коя държава от ЕС каква тежест би понесла. Това не бе обсъждано днес“, каза още върховният представител.

Той отбеляза, че Русия се опитва да обясни очакваната продоволствена и икономическа криза със санкциите, докато същевременно взривява житни складове в Украйна и спира корабоплаването в Черно море, откъдето може украинското зърно да бъде превозено до световния пазар.

Как ще се плаща за руския газ 

Европейската комисия обясни как европейските компании могат да платят на Русия за природния газ, от който имат нужда преди влизането на ембаргото. Изготвен беше инструктаж, който заобикаля исканията на Москва плащането да се осъществи в рубли – нещо, което ЕС отказва да приеме. В документа се отбелязва, че няма пречка за отваряне на нови банкови сметки, но ще се следват условията, заложени в подписаните договори, тоест плащанията би следвало да се направят във вече посочените валути за всяка страна.

Почти всички договори за доставка на руски газ с „Газпром“ са в евро или долари. Миналия месец Русия отряза доставките за Полша и България и отказа всякакво друго плащане, освен в рубли. И тъй като всички руски сметки на „Газпром“ са свързани с Руската централна банка, която е обект на санкции, следва, че плащанията може да се направят само в евро или американски долари, както е по договор.

Но в указ на президента Владимир Путин се казва, че сделката ще се счита за завършена само след конвертиране на чуждестранната валута в рубли.

„Нашата основна позиция остава непроменена. Процесът на плащане, определен в руския указ от 31 март, би нарушил санкциите на ЕС, но има налични опции за компаниите от ЕС да продължат да плащат в евро или долари в съответствие с подписаните договори“, каза говорител на Еврокомисията.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: