Каспаров: Русия претърпя геополитическо поражение в Украйна

мин. четене

"Това, което се случи в Украйна, беше предсказуемо, аз предупреждавах много години за това. И нежеланието на западните политици да видят как Путин се готви за война доведе до тази трагедия, каза пред bTV Гари Каспаров. Според него светът трябва да си извлече поука, така че това да не се повтори.

Бившият световен шампион по шахмат и известен критик на руския президент Владимир Путин е в София за конференцията по въпросите на отбраната и киберсигурността на страните от Югоизточна Европа

Каспаров определя 20-годишното управление на Путин като подготовка за възстановяване на Съветския съюз, но според него с оглед на развитието на войната в Украйна -  това вече не е постижима цел.  "Защото в Украйна руската армия претърпя поражение, геополитическо поражение."

Дори и частичен успех за Путин в тази война обаче ще е заплаха  за всички останали държавипредупреди Каспаров. Според него има два пътя за развитие на Русия след края на войната в Украйна - тя или ще стане китайска провинция, или трябва да се интегрира в Европа и да се откаже от имперската система на управление.

Каспаров за кибервойната

В рамките на конференцията по киберсигурност Гари Каспаров каза пред  пред участниците във форума, че в началото на военните действия в Украйна Русия е провела масирана атака на всички фронтове - военна офанзива и мащабна кибератака. Той подчерта, че кибервойната не трябва да бъде разделяна от реалните военни действия. Войната в Украйна се води едновременно онлайн и офлайн, демонстрирайки предимствата на свободния свят, посочи Каспаров. Съществува стереотипът, че диктаторските режими като този в Русия могат да мобилизират огромни ресурси, с което да печелят войни, каза той, но добави, че в модерния свят, както и в бизнеса, е важна способността да мислиш креативно и да вземаш бързи решения. Важни са технологиите, също и способността да активизираш модерните млади, което, според него, демонстрират украинците. 

 


Още по темата: