Иван Костов: "Българското общество ще получи това, което иска"

мин. четене

"При нас свободата падна отгоре - като едни поданици на руската империя" - така Иван Костов започна своя разговор по сутрешния блок на Нова телевизия, който бе по повод предстоящата му книга "Политиката отвътре", чиято премиера предстои да бъде този понеделник, 26 септември.

 


Защо реформаторските партии не успяват?

СДС беше единно, когато искаше да разруши стената на режима, но беше разнородно за това, което да замести този режим. Имаше всякакви идеи за това, посочил съм основните. Който и да е начело на прехода, след като я нямаше тази средна класа, дойдоха хора от свободните професии, интелигентни хора, интелектуалци, а за тях е важно да имат собствено мнение, те не са хора, които следват, партийци. Те всички бяха ярки лица, със своите качества.

Но не можеха да следват, да се преборят с онези, които познаваха проблемите на сигурността

За служебното правителство

Служебното правителство участва активно в борбата за властта. Като компрометира онези формации, които са за реформи и евроатлантическа ориентация. Нека припомним острата атака за природния газ.

Темата за върховенство за закона е забравена. Тя е забравена и от демократите, които трябва да я защитават.

По-важно е кой от разломите ще се окаже по-дълбок - правова държава, мафия, руска война и европейска съпротива, кой разлом ще дръпне повече хора. Къде хората ще се ориентират. Не мога да кажа какво ще поискат.

За руската заплаха

Вижда се, че политиката на Путин разстройва редовете на неговите привърженици. Това е повече от очевидно, те са объркани, уплашени, личи си по говорителите им. Личи си по тезите, които Кремъл подава за пропаганда. Вижда се, че там цари объркване, загуба на целите. Режимът е минал в позиция на самозащита - с всички средства се защитава.

И дали няма да посегне към червеното копче - трябва да се приеме много сериозно. Знаем докъде стигат тези режими. Но да успокоя един страх - че европейците ще се разочароват и изоставят Украйна.

Аз мисля, че ЕС и за разлика от САЩ има 500 години история, в която е наблюдавала какво става, когато една империя нахлуе в Европа. Те си спомнят, че са изоставили Византийската империя. Спомнят си, че когато 1682 спират Кара Мустафа пред стените на Виена. Винаги след това са правили коалиции, когато някой имперски иска да завоюва. И това е станало по време на Наполеоновите войни и по време на Първата и Втората световна война. И тогава Европа е успявала да намери коалиция.

Отвлечен от запада изток или от изтока - запад?

Това са думи на Кундера, брилянтен философ на естетиката. Тази мисъл е родена от това, че не толкова носталгията, колкото болката на отчуждението е това, което е преживял,когато е заминал за Франция. Отвлекли са Чехословакия на изток и са я отчуждили от естественото място.

Възразявам, защото ние не сме точно запад, очевидно. Ние сме една страна, нека не забравят и историците сега е имала нация по време на средновековието - нация с език, история, държава, християнство. Това е страна, която е много близка до източната Римска империя. Аз не искам да ме отвлича Запада. Защото тук сме загубили 500 години, но Западната Римска империя пада 4-5 век от новата ера, а Византия пада през 15-ти. А кой ще носи знамето на прогреса - това е сложен въпрос. Европа трябва да стане многолика.

Какво ви се иска да се случи? Трябва ли да има правителство с компромиси или да ходим на избори?

Въпросът с компромиса съм го обсъждал в книгата. Зависи за какво е и колко е устойчив. Може да създадете правителство веднага след изборите и то да падне след Коледа. Зависи от какво е компромиса и с каква цел.

Възможно ли е широко програмно правителство с ГЕРБ и ДБ?

Не виждам. Защото за ДБ е невъзможно да направи компромис с върховенство на закона. В ГЕРБ начело с Бойко Борисов съществува този връх на пирамидата, който от силови групировки и олигархия, накрая се организира една стройна мафиотска пирамида. Този компромис е недопустим за ДБ, това мисля аз.

А ако малките партии направят мнозинство?

Ще ми позволите ли иносказателно да отговоря. Знам какво стана в Европа, която е толкова разединена, също преди нахлуването на Русия в Украна. Защо Европа се обедини срещу руската агресия в Украйна? Отговорът е - защото хората отдолу го поискаха - ние не искаме това, това е престъпно. И това накара европейските политици да застанат на тези позиции.

От хората зависи - едно мощно очакване на българското общество - дали ще се промени мнозинството и какво ще получат - каквото поискат силно, това ще получат.


Още по темата: