Интерконекторът тръгна и откри нова ера за България

мин. четене

„Започва нова ера за България и Югоизточна Европа. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа и означава свобода - свобода от зависимостта от руски газ“.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на церемония по официалното пускане на междусистемната газова връзка между Гърция и България. Събитието се провежда в НДК под домакинството на президента Румен Радев и с участието на президента на Република Сърбия Александър Вучич, президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис и румънския премиер Николае Чука.

ЕК подкрепя този проект от самото начало с близо 250 млн. евро.

„България получаваше 80 % от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне тази ужасяваща война. Този газопровод променя ситуацията с енергийната сигурност за Европа. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България“, каза фон дер Лайен.

Проектът за газов интерконектор стои на дневен ред от повече от 10 години. Още 2009 г. беше започнат в момент, когато България беше тежко засегната от решението на „Газпром“ да прекрати потока на газ през Украйна.

„Този газопровод променя ситуацията и за България и за енергийната сигурност за Европа. В България и в цяла Европа хората усещат последствията от войната на Русия, но благодарение на проекти като този Европа ще има достатъчно газ за зимата“, подчерта председателят на ЕК.

Тя обаче подчерта важността на огромните инвестиции за възобновяемите източници на енергия - соларна енергия, водни електрически централи и такива с водород, вятърни централи. „Това е енергия, която ни прави независими от външни намеси. Европа има всичко необходимо, за да се освободи от зависимостта от Руси и всичко е въпрос на политическа воля“, заяви председателят на ЕК.

Очакваме още газ от Азербайджан

На същото събитие президентът Румен Радев се срещна с азербайджанския си колега Илхам Алиев. Двамата обсъдиха възможностите за доставка на газ от Каспийския регион:

„Засега единственият източник е от Каспийско море, но има няколко други газови полета в Азербайджан, от които скоро ще започне да се добива газ и те ще допринесат за това да увеличим обема на доставките“, каза Алиев.

Проектът ще изпълнява важна роля в осигуряването на енергийна сигурност и диверсификация на газовите доставки за Европа. От години азербайджанският газ е на пазара в Европа, а сега и в България. Южният газов коридор е един от най-големите инфраструктурни проекти на континента, който промени енергийната карта на Европа и Азербайджан е горд, че инициира този коридор.

Алиев увери, че страната му е надежден доставчик на природен газ, но работи и върху това да се превърне в такъв и на електричество от възобновяеми източници на енергия.

Илхам Алиев обяви, че през тази година страната ще увеличи износа на природен газ до повече от 22 млн. кубични метра, от които 11,2 млн. ще отидат до европейските потребители. „През юли подписахме меморандум за разбирателство с Европейската комисия по време на посещението на Урсула фон дер Лайен в Азербайджан. Това е един сериозен документ и до 2027 г., на базата на този документ, смятаме да удвоим доставките на природен газ за Европа. Ние имаме потенциала да постигнем това“, каза в допълнение президентът на Азербайджан.

 


Още по темата: