Глоби грозят bTV заради "Ергенът"

мин. четене

Като „интелектуален холокост“ беше окачествено предаването „Ергенът“ от новия председател на СЕМ Соня Момчилова, която на първото заседание на съвета с новоназначените трима членове поиска санкции за bTV. В медийния регулатор са постъпили 44 сигнала от зрители, които намират предаването за обидно, сексистко и унизително и което затвърждава и без това балканските нрави на мачизъм по нашите ширини.

На втори план, според доклада на СЕМ, предаването излъчва кадри на прекомерна употреба на алкохол и психологически тормоз, бой между жени и намеци за обиди по адрес на националност с репликата „българско зло“.

Габриела Наплатанова, която до скоро беше репортер в bTV, а сега влезе в СЕМ от квотата на президента, обясни, че медиите имат за цел да забавляват и в ефир минават много по-скандални неща, които остават незабелязани от нашите балкански нрави и от регулатора.

Тенденцията, по която полудя света, а именно как всеки иска и може да стане инфлуенсър, се създава от такъв тип предавания, каза Симона Велева. Според нея това действа негативно и невъзпитателно на подрастващите. А според Пролет Велкова СЕМ няма право да се намесва в съдържанието на медиите и макар отзивите на зрителите да са отрицателни, за успеха му говорят рейтингите.

"Не мисля, че би било толкова страшно за децата, ако България не беше на първо място по детска смъртност, най-ниска функционална грамотност, най-голям брой жертви на педофилия, ранен сексуален опит  и прекомерна употреба на наркотици. Не искам да звуча назидателно, но смятам, че се нанасят брутални и драстични поражения върху детската психика", каза Соня Момчилова, започнала кариерата си като текстописец на първите албуми на „Ку-ку“.

Според Момчилова е несъстоятелно да твърдим, че телевизията е само източник на забавление.

"Телевизията отдавна утвърждава поведенчески модели. Тук не само ориенталщината се онагледява и поощрява, ами се демонстрира кичозен хедонизъм и напудрено епикурейство".

Реакцията на bTV

Потърсени за коментар от "От града", bTV отговориха:

"Няма да коментираме. Предстои да се запознаем с решението и мотивите, изложени по време на първото заседание на регулатора", каза Галя Джорева, PR мениджър на bTV Media Group.

Междувременно тече кастинг за втори сезон на „Ергенът“. Нищо, че всички отричат, че го гледат. 

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: