Газпром Go Home и #ГАZwithme - трендовете през август

мин. четене

Газпром Go Home и #ГАZwithme – трендовете през август.

Два протеста изпълниха пространството в т.нар. Триьгълник на властта (между "Дондуков" 1, "Дондуков" 2 и бившия Партиен дом) след поредица решения на служебното правителство на Гълъб Донев, назначено от президента Румен Радев, във връзка с газовата криза и информация в медиите, че служебният министър Росен Христов е отменил назначения в ICGB - компанията оператор на гръцкия интерконектор, със заповед от 3 август.

По-рано в емоционален пост във фейсбук бившият премиер Кирил Петков изреди редица решения на служебния кабинет още в първите му дни, които според него тласкат България далеч от бъдещето ѝ на развита страна. Той изрази опасения, че интерконекторът "се поставя под риск точно сега, когато сме на финалната права на пускането в експлоатация".

Надсловът на единият от протестите – #ГАZwithme – напомня за лятото на демонстрации срещу кабинета Орешарски и назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС – #ДАНСwithme.  

Малко след като стана ясно, че в София ще има протести Министерството на енергетиката публикува опровержение на информацията, че Росен Христов е отменил решение на предшественика си Александър Николов - вижте тук. Служебният премиер обяви в същото време пред БНТ, че решението е отменено от министъра на енергетиката "за да бъде бъдат записани правилно имената в надзорния съвет". Той също и  за уволнението на шефа на НАП (междувременно беше отстранен и шефът на агенция "Митници" и шефът на... "Държавен резерв и военновременни запаси").   

А на финала - още един интересен детайл:

 

Докато течеше протеста @ГаzWithMe пред президентството, ми звънна вицепремиерът и шеф на енергийния щаб Христо Алексиев,...

Posted by Ивайло Мирчев on Friday, 5 August 2022

 


Още по темата: