Джордж Сорос: "Нашата цивилизация може и да не оцелее"

мин. четене

„Нашата цивилизация може и да не оцелее. Руската инвазия в Украйна може да е началото на Трета световна война“. За това предупреди милиардерът и филантроп Джордж Сорос на Световния икономически форум в Давос, предаде БТА.

"Най-добрият и единствен начин да запазим нашата цивилизация е да победим руския президент Владимир Путин възможно най-скоро", обясни вижданията си Сорос и допълни, че Путин, който казва, че неговата специална операция в Украйна върви по план и ще постигне всичките си цели, сега смята, че инвазията е била грешка и се подготвя да преговаря за прекратяване на огъня.

"Но прекратяването на огъня e непостижимо, защото на Путин не може да се вярва. Колкото по-отслабен е Путин, толкова по-непредвидим става той", смята американският милиардер.

„Не мога да предвидя изхода, но Украйна със сигурност има шанс за битка“, каза Сорос.

Той определи най-голямата страна в света по площ и Китай - втората по големина икономика в света, като водещи в групата от възходящи „затворени общества“, където индивидът е бил подчинен на държавата.

Западът е в плен на автократичните правителства. Репресивните режими сега са във възход и отворените общества са под обсада. Днес Китай и Русия представляват най-голямата заплаха за отвореното общество“, каза още Сорос.

По думите му, цифровите технологии, особено изкуственият интелект, са помогнали на Китай да събира лични данни за наблюдение и контрол на своите граждани по-агресивно от всякога. Китай отхвърля чуждите критики като замъглено от остаряло колониално мислене. Сорос разкритикува стратегията на президента Си Дзинпин за „нулев Ковид-19“, заявявайки, че този подход се е провалил и насочва Шанхай към „ръба на открит бунт“.

Наред с политиката за Ковид-19, Сорос каза, че китайският лидер е направил поредица от грешки, които могат да му струват значителна загуба на влияние, докато комунистическата партия се готви за решение за избирането му за трети исторически мандат.

„Противно на общите очаквания, Си Дзинпин може да не получи желания трети мандат заради грешките, които допусна. Но дори и да успее, Политбюро може да не му даде свободата да избира членовете на следващото лидерство в партията", каза още милиардерът.

За автора:

Милла Иванова

Казвам се Милла Иванова – дългогодишен журналист със сбъдната мечта.  Силната ми интуиция и усета за хората са силните ми страни и не се колебая да ги използвам, за да премина и през най-залостените врати. А английският, френският и немският са ми първи помощници, когато работя по любимите ми теми – от международните новини. Така станах и партньор на Euronews, Франция, с л...

Виж профила

Още по темата: