Добрата новина е, че правителството падна именно сега

мин. четене

Лошата новина за България е ясна. Чухме я снощи, малко след 7 - кой пред телевизора, кой от площада. Демократично избраното правителство на България беше свалено с преврат, и ако това определение ви се вижда неточно, само помислете какво точно направи "партията" на Слави Трифонов. Заблуди своите гласоподаватели, заблуди останалите партии от коалицията и при първа необходимост изтегли подкрепата си от нея, за да обслужи интересите на олигархията. Въпросът обаче е има ли добри новини?

Свикнали сме да търсим под вола теле, не само когато, в опита си да бъдем най-взискателните гласоподаватели, критикуваме своите избраници за всяка грешна и необмислена стъпка. Свикнали сме да търсим светлина в тунела и надежда в почти празната чаша, само и само да продължим да съществуваме на тази територия, която наричаме родина. Днес поводът за отчаяние е огромен, но въпреки всичко виждаме и малка частица надежда в общата покруса.

Добрата новина, скъпи приятели, е във факта, че правителството падна толкова бързо и точно в този момент. Това падане беше предшествано от свалянето на Никола Минчев като председател на Народното събрание и това помогна на привържениците на Продължаваме промяната и Демократична България, в по-малка степен - БСП, да се мобилизират и да подкрепят открито и толкова единно правителството, което доскоро им даваше повече поводи за раздори и критика, отколкото за гордост и обединение.

Това, което вотът на недоверие направи за демократичните партии, особено за Продължаваме промяната, е безценно. Той консолидира привържениците им, създаде нови лидери и герои, в лицето на Никола Минчев, Кирил Петков, Асен Василев и неколцина други, наля заряд и решимост в редиците на дясно-центристките избиратели и създаде нова гражданска енергия, която довчера липсваше в обществото.

Ако правителството беше останало няколко още месеца, с висящо мнозинство, с цената на пазарлъци и обещания, избирателите на ПП и ДБ щяха да се разочароват и да оттеглят подкрепата си при задаващите се избори. Сега филмът е различен и препълненият площад пред НС снощи го доказва категорично.

 

За автора:

Левена Лазарова

Момиче с много имена – ако Левена ви е трудно, можете да я наричате Лена или Вени. Тези, които не чуват добре, може един-два пъти да се разминат и с Невена. Празнува имен ден на Цветница не защото така е решила, а защото баба й е от шопския край, където на „невен“ казват „левен“. За най-лесно – тя е Невена с „л“, но в никакъв случай не Невел...

Виж профила

Още по темата: