Денят на разединението

мин. четене

Спокойна и топла вечер на 8 септември 2022. Младежи чистят Паметника на съветската армия, след като само преди два дни за пореден път той бе залят с червена боя.

Двама полицаи ги надзирават.

Тихо идват около десетина души. Това са членове на Демократична България, които бързо и без шум облепват паметника със стикери. Подобни акции само преди дни бяха назовани като "нацизъм" в доклад на руското МВнР.


Комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон през 2000 г. от 38-ото Народно събрание. Този монумент е построен за възхвала на един престъпен режим.


Подобни акции най-добре изразяват усещанията на българите спрямо предишния национален празник.

Въпреки че от 1989 г. досега са минали почти две трети от периода, през които в България е имаше комунистически режим, травмата не може да бъде преодоляна и не е възможно обществото да има единодушно отношение към тази дата.

Така  БСП и тази година открито за пореден път чества този празник със специална програма, която ще започне с поднасяне на венци от 17:00 часа пред Паметника на съветската армия, а шествие ще се отправи към Братската могила в Борисовата градина.

Наследниците на бившата Българска комунистическа партия също така стартираха днес предизборната си кампания в Русе с обещания за "сигурна и социална държава".
 През това време симпатизанти на ДБ поднесоха цветя пред паметника на жертвите на комунистическия режим до НДК.
 


 


Още по темата: