Брюксел затвори вратата за руснаци

мин. четене

Спира се напълно прилагането на Споразумението за облекчен визов режим между ЕС и Русия.

Това гласи решение, прието днес от Съвета на ЕС по предложение на Европейската комисия. Очаква се решението да бъде публикувано още днес в официален вестник на ЕС, веднага след това ще влезе в сила и ще се прилага от 12 септември.

Мярката ще доведе до увеличаване на таксата за кандидатстване за виза от 35 на 80 евро, до необходимостта от представяне на допълнителни удостоверителни документи, до увеличаване на времето за обработване на визите и до по-рестриктивни правила за издаването на многократни визи.  

Служебният министър на туризма Илин Димитров потвърди пред БНТ още в края на миналата седмица, че България ще увеличи цената на визите за руски туристи от 35 евро на 80 евро. Той посочи, че това е решение на ЕС, с което България не е напълно съгласна, но като членове на ЕС ще се съобразим.  

Чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета, посочи, че това споразумение позволява привилегирован достъп до ЕС за гражданите на ползващи се с доверие партньори, с които споделяме общи ценности, а не с отговорните за "непровокираната и неоправдана агресивна война, включително безразборните нападения срещу цивилни граждани". Той отбеляза, че днешното решение на Съвета на ЕС е пряко следствие от действията на Москва и допълнително доказателство за "нашия непоколебим ангажимент към Украйна и нейния народ“.

* Споразумението между ЕС и Русия за улесняване издаването на визи влезе в сила на 1 юни 2007 г.  и засяга визите за краткосрочно пребиваване - не повече от 90 дни в рамките на 180 дни, въз основа на принципа на реципрочност. 


Още по темата: