А правителството на Петков влезе в историята

мин. четене

"За мен е чест да водя правителство, свалено от Пеевски, Борисов, Трифонов и Митрофанова." Кирил Петков, 22 юни 2022 г.

"Ако беше променил реториката си и не говори така, както говори, мисля, че щеше да има много дълъг политически живот." Елеонора Митрофанова, 1 юли 2022 г.

Ако някой някога си е мислел, че правителството на Кирил Петков падна по някакви други причини, освен че очевидно е било достатъчно опасно за интересите на мафията и на Русия, след днешното изказване на руската посланичка може би вече няма да има съмнения. И въпреки колебанията, трудния старт, невъзможната коалиция, ултиматумите на Нинова, липсата на  професионална комуникационна стратегия, атаките от всички страни, плюс неблагоприятната икономическа и външно-политическа обстановка, правителството на Кирил Петков успя, обратно на всички прогнози, обратно на всички залози, обратно на всички противодействия.

Големите успехи на това правителство са толкова категорични, че е трудно да ги отрече дори най-големият критик на "Продължаваме промяната" и постиженията на ръководеното от нея правителство. Всички те са силно проевропейски, антируски и с глобални измерения за региона и за българската позиция в Европа.

Прекратяването на газовата зависимост от Русия.

Изгонването на огромен брой руски дипломати от страната.

Пробивът за Северна Македония.

А че е успял, признаха дори най-сериозните му опоненти, защото понякога, дори в България, истината надвиква лъжата и манипулацията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се принуди да подкрепи и френското предложение за Северна Македония, и с днешна дата - изгонването на руския шпионски контингент.

Президентът Радев, който буквално стана смешен с противоречивите си изказвания по повод Северна Македония, също накрая се принуди да вземе страната на правителството срещу съмнителната изгода да подкрепя непопулярна и позиция, която очевидно е срещу интересите на България. Единствените, които очевидно не се интересуват повече от публичния си имидж и са осребрили докрай ролята, която изиграха в този фарс, са хората на Слави Трифонов, които продължават да приличат на селския луд, когото всички търпят с отвращение. 

И макар че правителството на Кирил Петков падна, то направи нещо почти невъзможно в исторически план - показа на нашите големи "братя", че играта вече се играе по други правила. Върна достойнството на България и за миг я промени - от ролята на"16-та съветска република" в съвременна европейска държава.

На фона на поредица от правителства, имитиращи проевропейска и проатлантическа политика, колеблива външна политика и откровен слугинаж към Русия, действията на неговото правителство и той самият ще останат в историята.

Защото показаха, че доскоро немислимото днес е възможно.

 

 

 


Още по темата: