500 нови паркоместа в центъра от днес

мин. четене

Стотици служебни паркоместа на институциите в центъра се премахват и ще могат да се ползват от гражданите и гостите на София, обявиха на Фейсбук страницата си „Спаси София“ днес, 1 декември.

Гражданската организация уточнява, че вече са променени табелите пред Министерствo на финансите и Министерство на правосъдието. Премахнати са и близо 100 места за служебен абонамент на Столична община на пл. „Св. Александър Невски“.

Това е добра новина за всички софиянци - местата, които досега бяха резервирани само за чиновници, ще могат да се ползват свободно от живущи и приходящи. Само с тази промяна, местата в центъра ще се увеличат с над 500, допълват още от "Спаси София".

Щастливи сме, че борбата ни дава резултати. Макар и по-бавно, отколкото ни се иска, София направи крачка в правилна посока, коментираха в социалната мрежа "Спаси София".

През 2020 г. Бонев внесе доклад с предложение в Столичния общински съвет (СОС) за промени в ресорната наредба, предвиждащи намаляване на безплатните паркоместа за държавни служители – чиновници, служители в различни министерства и т.н. Тогава той не беше приет.

Втори подобен доклад бе внесен от общинския съветник от „Спаси София“ през пролетта на 2021.

Основно искане в него бе именно съкращаването на служебните паркоместа – практика, която се прилага успешно в редица чужди страни. Тогава Борис Бонев уточни пред Радио София и други мерки за облекчаване на трафика в столицата - места за зареждане на автомобили, по-голям контрол и по-сериозни санкции за нарушения, специално обособени места пред училища и детски градини, както и места пред болници за спешно паркиране, без да се заплаща такса "Синя зона" чрез SMS.


Още по темата: