20 години евро

мин. четене

Евробанкнотите и монетите бяха въведени за първи път в 12 европейски държави на 1 януари 2002 г., заменяйки националните им валути. Еврото е съществувало вече от три години, макар и само в електронна форма. Двадесет години по-късно 19 държави и повече от 340 милиона европейци използват евро.

Целта на единната валута беше да направи живота по-лесен, като използва една и съща валута за работа и бизнес в цялата еврозоната, както и за пътуване и живот в чужбина. Силната международна роля на еврото също има за цел да защити икономиката и финансовата система на ЕС от валутни шокове, да намали зависимостта от други валути и да гарантира по-ниски разходи за предприятията от ЕС. В момента това е втората най-важна валута в света след щатския долар, като 60 държави и територии извън ЕС също го използват или свързват валутата си с него.

Кои държави приеха еврото и кога?

През следващите няколко години Хърватия, Румъния и България ще приемат еврото, пише Euronews и добавя, че с поглед към бъдещето се обсъжда идеята за цифрово евро. Ето и основните факти дотук:

- На 1 януари 1999 г. 11 държави от ЕС пуснаха еврото като нова обща валута.

- Първоначално евро беше електронна валута.

- Евробанкнотите и монетите бяха въведени в 12 страни през 2002 г.

- Днес еврото е валутата на 19 държави от ЕС и над 340 милиона европейци.

- Всички страни от ЕС с изключение на Дания, която има възможност за отказ, се очаква да се присъединят към валутния съюз и да въведат еврото веднага щом изпълнят критериите за конвергенция. 

Ирландският опит

Ирландия беше една от първите 12 държави, които приеха еврото през 2002 г., а ирландските лири бяха разменени за евро. Оттогава темпът на растеж на страната е един от най-силните в Европа, пише Euronews. Оана Пейа, икономист в Университетския колеж в Дъблин, казва, че единната валута е изиграла ключова роля в тази успешна история:

"Приемането на еврото беше важно за консолидирането на мястото на Ирландия на единния пазар, привлече много преки чуждестранни инвестиции, които сега представляват 20% от заетостта, и увеличи търговията в рамките на ЕС, която сега представлява 40% от Ирландия износ", казва Пейа.

Тя все пак подчертава, че ирландският пример е и предупредителна история за членството в еврозоната, тъй като достъпът до по-евтини кредити и лошо регулираният пазар са довели в крайна сметка до финансовата криза от 2008 г.

"Възстановяването от тази криза беше болезнено", казва тя и добавя, че икономиката е нараствала средно с 5% от 2012 г. до времето точно преди пандемията.

Уредена среда за търговия

Икономиката на Ирландия е нараснала в технологични сектори, като фармацевтични и медицински продукти, които представляват 38% от ирландския износ.

"Нашата валута, лирата, би била малка валута в Европа и очевидно капризите и обменните курсове биха имали голямо влияние върху ирландския бизнес, така че еврото уреди всичко това", казва Джон Пауър, главен изпълнителен директор, Aerogen.

Продължава на следващата страница...

За автора:

Деница Стефанова

Деница Стефанова е повече момиче от града, отколкото журналист, въпреки че има 7-годишен опит зад гърба си в различни медии. Преди време решава да зареже професията и да започне да участва в нещата, които допреди само е отразявала с камера и микрофон или с диктофон и фотоапарат. Днес отново захваща познатите оръдия на труда плюс клавиатурата, за да ни покаже какво е научила от другата страна, да н...

Виж профила

Още по темата: