Тайгър Уудс - завръщане при шампионите

мин. четене

Тайгър Уудс, който само преди дни бе обявен от сп. Forbes за един от спортистите с имущество над 1млрд. долара, предстои да се включи утре в състезанията в най-стария голф турнир в света – Open Championship, и неговото 150-о юбилейно издание. 

Това участие има повече от символично значение за самия Уудс и света на голфа. Легендарната американска звезда миналия февруари пострада тежко в автомобилна катастрофа, в която за малко не загуби десния си крак. След дълго възстановяване той участва в два турнира, за да може сега да застане на терените на St. Andrews. 

“Той иска толкова силно да ни победи”, заяви защитаващият титлата си Колин Морикава пред BBC. “Въпреки, че е минал през всичко това, аз знам, че той се бори. Преди няколко месеца си говорих с него за всичко през което е минал е наистина невероятно. Показва просто колко много характер и решителност той има щом иска да се върне на върха и да спечели нов турнир. И аз напълно разбирам защо.” 

Завръщането на Уудс е повече от силно решение в силен момент. Това е след като Саудитска Арабия разцепи света на голфа с паралелен турнир, наречен LIV, в който наля безпрецедентни средства. Самият Уудс е отказал договор за  1 млрд. долара, за да стане рекламно лице на турнира. Но много негови колеги от PGA се изкушиха и приеха.

"Разочарован съм!", бе първата реакция на легендарния Тайгър. 

"Тези, които избраха парите на LIV (така се казват саудитските серии в голфа), забравиха откъде са тръгнали и как са стигнали там, където са. И кой им помогна да го направят. Корените на нашия спорт и неговите традиции го правят глобално значим. Някои от колегите ми очевидно забравиха това. За съжаление, не можем да налагаме решение на никого. Но съм убеден, че случващото се в момента няма да бъде забравено лесно. Ние сме тук за 150-о издание на една надпревара, която е формирала световното внимание и интерес към голфа. Има много такива в PGA тура. Трябва да уважаваме корените на спорта ни. И да проявим скромност и смиреност в респекта си към тях. Не всичко е само банкови сметки и пари”, каза Уудс пред медиите. 

Водеща новина от днес бе и използвания от него типичен патър (малък стик за голф), на който шампиона обича да поставя парче оловно тиксо с което да увеличава неговата тежест. Жестът е пример за скромността и невероятни професионален дух на Уудс, който утре ще може да бъде наблюдаван в отворения турнир от 15:00 часа българско време.


Още по темата: